Abandonul scolar in Colegiul 20

Una dintre problemelele cu adevarat stringente ale Colegiului 20 este abandonul scolar. Cartierul Ferentari se afla pe primele locuri la acest capitol. Sute de copii nu sunt inscrisi la gradinita sau la scoala. Alte cateva sute abandoneaza cursurile inca din scoala primara sau gimnaziu, multi trecuti de 14 ani, nu au nici macar buletin de identitate. Din pacate pentru sistemul educational romanesc, in general, si pentru cel din Colegiu 20 in special, abandonul scolar a atins cote alarmante in anul 2008. Rata abandonului scolar la nivelul educatiei primare e de doua ori si jumatate mai mare acum, fata de anul 2 000, iar la clasele V-VIII a crescut de mai mult de trei ori . Si asta, in timp ce profesorii cer marirea salariilor cu 50%. Sa speram ca, odata cu marirea salariala, va creste si eficienta actului didactic si, prin urmare, calitatea invatamantului romanesc. Este adevarat ca educatia incepe din familie, ca anturajul este important in formarea tinerei generatii. Chiar si asa, cu parinti care nu se ocupa de copiii lor, profesorii si asistentii sociali ar putea avea multe de spus si de facut pentru ei.

Dealtfel, tot mai mulţi elevi din România abandonează scoala. O arată raportul Ministerului Educatiei privind starea invatamantului. In acest moment Romania se afla mult peste nivelul celor mai multe dintre statele membre sau care au aderat recent la Uniunea Europeana in privinta aceasta. Anul trecut, rata abandonului scolar, in cazul Romaniei, a fost de 19,2%. Procentul este de 3 până la 5 ori mai mare fata de state precum Slovenia cu o rată de 4,3%, Polonia 5% sau Republica Ceha 5,5%.

Poate ar fi mai simplu de inteles, daca s-ar cunoaste faptul ca, in Romania, educatia unui copil are un cost mai mic decat acela al intretinerii unui adult in inchisoare si mult mai mic decat costul intretinerii unei familii din ajutorul social pe termen lung.
• Cost anual pentru educatia unui copil – 486 de euro (sursa MEN).
• Costul intretinerii unui adult in inchisoare – cca 300 de euro pe luna.

Din pacate, guvernul Tariceanu nu a demarat niciun program politic pentru a preintampina si elimina aceasta problema a abandonului scolar. Dupa ce voi deveni deputat de Bucuresti voi inainta Parlamentului un proiect de lege care sa cuprinda solutii clare pentru rezolvarea acestei probleme nevralgice a sistemului social romanesc.

O alta mare problema este integrarea copiilor rromi in sistemul de invatamant romanesc. In Colegiul 20 elevii rromi reprezinta majoritatea celor care abandoneaza scoala, iar in Romania, copiii rromi nescolarizati reprezinta 80%. Media nationala de inscriere la gradinita este 67%, iar inscrierea copiilor rromi este doar un sfert din media nationala

Amintesc tuturor ca in anul 2000, ministerul Educatiei din guvernul Adrian Nastase a inceput un proces semnificativ de elaborare a unei strategii de nivel national in domeniul invatamantului, destinate si acestei categorii de copii.

“Modelul romanesc” de imbunatatire a situatiei educationale a copiilor si tinerilor rromi urmareste atat refacerea echitatii in educatie cat si asigurarea de sanse egale pentru copiii rromi in sistemul de predare in limba materna. Mai mult decat atat, e importanta consolidarea educatiei de baza in limbile minoritatilor, inclusiv in limba romani, in vederea conservarii si dezvoltarii identititatii culturale.

Elaborarea “Strategiei privind stimularea particiarii la educaţie a copiilor si a tinerilor rromi” si intocmirea planului de stimulare a participarii scolare si de reducere a abandonului scolar in randul populaţiei de rromi sunt activitati ce necesita conditii concrete de timp si spatiu si un foarte exact cadru legislativ.

oana niculescu-mizil, sectorul 5, ferentari

Pana atunci, insa, am raspuns solicitarii Asociatiei Ovidiu Rom, cu care colaborez de mai multi ani. Dumnealor desfasoara un proiect serios in sectorul 5 al Capitalei, pentru combaterea abandonului scolar. Prin intermediul Fundatiei “Oana Niculescu-Mizil” voi plati burse pentru 10 copii merituosi, care provin din familii nevoiase, dar invata bine, au rezultate bune. Voi avea grija ca acestia sa primeasca, in fiecare luna, cate 2 milioane de lei, timp de un an scolar. Fireste ca bursele vor fi urmarite pentru a avea siguranta ca merg acolo unde trebuie.

Mi-ar face placere sa cunosc parerea voastra despre aceasta problema si va astept cu opinii.

Adrian Boioglu Adrian Nastase Adrian Paunescu Anca Alexandrescu Bibliotecarul Blogul SCE PSD Catalin Tolontan Ciococioco Corina Cretu Cristian Sutu Diana Dragomir Gabriela Cretu Gabriela Savitsky George Becali Hahalere Ioan T. Morar Ion Iliescu Mihnea Georgescu Mircea Geoana blog Moshe&Mordechai Nasii O fata din Ferentari  Roxana Iordache Sorin Oprescu Sorin Platon Victor Ciutacu Yoda

In afara subiectului, m-as bucura sa imi faceti oanoarea de a ma introduce in lista de preferinte, pe blogurile voastre. Eu va am in lista mea. Va multumesc!

Anunțuri

5 răspunsuri to “Abandonul scolar in Colegiul 20”

 1. ciococioco Says:

  mi se pare foarte interesanta o comparatie a sistemului de invatamant romanesc cu cel frantuzesc, de exemplu. si profii francezi „de stat”, ca si cei din intrega lume civilizata, se plang de salariile mici. la francezi, debutantii iau cca 1800 euro/luna. fireste ca traiesc in franta, nu in romania, unde salariul mediu (nu minim) este de 285 euro. a propos, cat este salariul mediu in franta?! poate stie cineva. eu stiu dar incerc sa deschid un topic la acest entry.
  deci, daca profesorii romani isi iau banii de la guvern, cu siguranta abandonul scolar se va diminua, pentru ca nu vor mai avea motive sa nu-si faca treaba cum trebuie. sa fii profesor este o profesie de vocatie. de aici, mai departe, o intreaga filosofie…
  cine abandoneaza scoala? elevii carora nu le place scoala. de ce nu le place scoala? mi-ar placea sa-mi raspunda un prof la intrebarea asta, nu un parinte. nicidecum un copil care abandoneaza scoala.

 2. Neagu G. Says:

  Desi am domiciliul intr-un colegiu vecin, ma bucur sa va stiu candidata si promit sa va ajut indemnandu-mi prietenii si cunostintele din acest colegiu sa va voteze cu toata increderea. Daca va pot ajuta si in alt mod, va stau la dispozitie. Sunt avocat si om cu multa experienta. Va doresc mult succes si voi urmari un eventual raspuns pe acest blog.

 3. dordecasa Says:

  Mult succes Oana, ai pornit pe un drum unde trebuie sa se faca multe.Daca intradevar vrei sa faci vei reusi.Nu ai nevoie de parerea celor care nu au fost in stare sa faca nimic, ai nevoie sa strangi in jurul tau oameni capabili sa faca de aici incolo.
  Esti tanara!Poti convinge!Nulitati sunt peste tot,
  foloseste cifre si strategii, foloseste-te de oamenii cu experienta ca sa aiba cuvantul tau greutate.Nu te lasa intimidata de oamenii fara valoare.Foarte multi nu reprezinta decat un cont in banca.
  A fi OM inseamna cu totul altceva. Sper sa gasesti forta de a ajunge unde-ti doresti si sa nu uiti ce ai promis, pentru ce ai ajuns acolo.

 4. cristina Says:

  ce spuneti de acest caz? este unul real de la scoala la care predau.
  Imaginaţi-vă următoarea situaţie: pe data de 30 ianuarie 1991 la Timişoara se naşte Ileana. Este un copil nedorit de părinţii ei. Mama chiar încearcă sa o vândă, dar nu reuşeşte. Părinţii nici măcar nu îi fac certificatul de naştere. Singurul act care îi atestă existenţa este cel eliberat de spital , prin care se atestă că s-a născut vie. Este luată de bunica ei, care o creşte până ajunge în clasa a 2-a. Atunci îşi cunoaşte părinţii. La terminarea clasei a opta toţi colegii ei se pregătesc să dea examenul de capacitate. Ileana este singura care spune că ea nu vrea să participe la examen. La insistenţele profesoarei de limba română, se află că Ileana nu vrea să participe pentru că nu are acte. Cei care o ajută să-şi rezolve situaţia nu sunt părinţii, ci profesoara de limba română şi un ofiţer de poliţie. Astfel, Ileana ajunge la liceu. În clasa a douăsprezecea, inaintea vacanţei de iarnă abandonează şcoala, când mai avea şase luni până la examenul de bacalaureat. În acest moment mulţi am fi tentaţi să vedem în Ileana un alt caz de abandon şcolar. Dar la începutul lui martie, colegii şi profesorii o văd din nou pe coridorul şcolii. Acum se află că ea fusese dată afară din casă pentru că deja este majoră. Să se descurce! Abandon şcolar? La întrebarea psihologului şcolii: Nu vrei să revii să-ţi termini şcoala? Ileana răspunde: Ba da! Dacă se poate, vin!

  si da! profesorii vor marire salariala de 50%. pur si simplu pentru ca fara ei un copil ar fi ramas cu 8 clase

 5. cristian Says:

  aici e un exemplu limpede:) fata de ceea ce aveam in vedere…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: