La Petrila mor minerii

Se moare in subteran, se moare in minele Romaniei post-decembriste, se moare asistat de ministrii de dreapta. Exista, din pacate, o categorie sociala extrem de incercata de-a lungul vremurilor democratice. Poate ca este un blestem al muncii si al disciplinei, al solidaritatii si al painii de fiecare zi pentru niste familii care habar nu au daca barbatii lor se mai intorc de-acolo, de sub pamant. Minerii spun ca stiu cand intra in mina dar nu si cand ies.

Anatemizati pana la ostracizare, minerii au platit politele democratiei de tranzitie. Nicio alta patura sociala nu a platit mai mult, si la propriu dar si la figurat, indecizia politica a alesilor Romaniei. Va amintiti de mineriada din 14-15 iunie. Atrocitatile comise in Piata Universitatii. Bataile draconice. Razboiul fratricid desfasurat, spun unii, dupa un scenariu bine pus la cale. De ce se omite tendentios ziua de 13 iunie, momentul in care exponenti ai minoritatii politice au incendiat sedii ale autoritatilor statului?!

Nu inteleg de ce minerii au fost vazuti ca niste salbatici de catre guvernarea de dreapta care i-a trimis sa culeaga plante medicinale intr-un program de “reconversie sociala” fara precedent in Europa. Ei au fost primii, in 1977, care au aprins flacara luptei anti-totalitare.

In momentul in care l-a gratiat pe Miron Cozma – se stie ca gratierea este doar un act de clementa – Ion Iliescu a fost acuzat de actuala putere de atac voalat asupra Aliantei D.A..

Tragedia de la Petrila, mortii nevinovati din mina, fac ca problemele sociale ale minerilor sa devina brusc prioritatile maimarilor zilei. Eugen Nicolaescu s-a deplasat personal la spitalele din zona. Si asta pentru ca suntem in plina campanie electorala. Ma mir ca Presedintele Traian Basescu nu a coborat, inca, in mina, sa dea indicatii ortacilor.

Au trebuit sa moara 12 cetateni romani, muncitori in subteran, ca sa ne amintim de problemele minerilor. De problemele sociale ale romanilor. Se moare in mina dar se moare si de prea multa munca in sistemul privat. Sunt platiti oamenii ca si cand ar fi salahori. Si asta in aproape orice domeniu. Se moare din cauza consumului de droguri, se moare din indiferenta oamenilor, a politicienilor, a celor abilitati. Se moare la Petrila si nu pentru prima data. Pentru cine conteaza ca minerii erau obligati sa munceasca Sambata si Duminica, in postul Craciunului, pentru ca liderii de sindicat sa isi faca vile luxoase sau sa isi cumpere elicoptere? Ar trebui sa conteze pentru toti.

Romania, trezeste-te!!!

Anunțuri

9 răspunsuri to “La Petrila mor minerii”

 1. Mordechai Says:

  Multe ar trebui să conteze, Oana. Şi multe s-ar cuveni. Dar, până una alta, mor oameni cu ţărână în gură. Pentru ca alţii să aibă gura slobodă.

 2. radu Says:

  degeaba vorbim, vor mai muri multi oameni in lume pana sa ne trezim, iar atunci va fi prea tarziu.

 3. YOD@ BLOG Says:

  Pai se moare pentru ca acolo s-au facut multe investitii de modernizare, clasa politica mereu s-a aratat interesata de aceasta categorie „favorizata”

 4. Raul Bejenaru Says:

  Dv. chiar nu vă e jenă să scrieţi asemenea enormităţi? Nu v-a tremurat degetul delicat pe tastatură când aţi scris că „se moare asistat de ministrii de dreapta”? Nu vă crapă obrazul când încercaţi să albiţi vinovăţiile brutelor cu cască şi baston din 13-15 iunie 1990? În fine, nu e uşor inadecvat ca dv., nepoata unui demnitar comunist, să ne faceţi apologia cinstei şi să plângeţi de mila oamenilor bătuţi de soartă, când în copilărie stăteaţi, ah, inimioară!, la gura şemineului, în timp ce compatrioţii dv., pe care vreţi să-i reprezentaţi acum (sper că poporul nu e idiot, ca să vă dea votul), făceau coadă la caren, lapte şi ulei? Chiar nu vă e ruşine?

 5. octavpelin Says:

  Ati aprins o lumanare,pentru sufletele celor care au murit in mina de la Petrila,v-ati rugat pentru ei?! Dumnezeu sa-i odihneasca!!!,Condoleante familiilor indurerate si copiilor care o sa intrebe de Craciun:Unde este tata???

 6. sip Says:

  Felicitari pentru articol … bine scris !

 7. dimitri Says:

  Oana, ce este aia dreapta? :)) Nu ştiam că la cursurile de croitorie se predau şi doctrine politice :))

 8. MARMOTA cuPEDALE Says:

  O,ana are mere!CE sus sare Suru!Ariciul are tepi!Oana stai mai tata acasa ,la craticioara ta!Suntem satui de nulitati care stiu sa manuie cuvantul si pe fata si pe din dos!Esti patetica,draga!!

 9. Case de lemn Says:

  Si eu vreau sa imi construiesc o casa de lemn si acum ma documentez peste tot despre ele.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: