Succesul Romaniei de la Haga?!

Succesul repurtat de diplomatia romaneasca si de echipa condusa de reprezentantul nostru la Curtea Internationala de Justitie de la Haga, domnul Bogdan Aurescu, a cazut cumva in derizoriu dupa ce presa a relatat despre un posibil „mare tun” in ceea ce priveste exploatarea celor 70 de miliarde de metri cub de gaz si 12 milioane de tone de petrol.

Dupa 6 ani de negocieri la sange privind delimitarea zonei de exploatare, si inca 5 ani de procese dificile, Romania a castigat drept de exploatare pe 9.700 de kilometri patrati, adica 79,34% din suprafata totala de 12.000 de kilometri patrati asupra careia avea pretentii.

Fara indoiala este un mare succes al diplomatiei romanesti. Este necesar sa ne amintim ca Adrian Nastase, primul ministru de atunci, a decis in 2004 sa se adreseze Instantei Internationale de la Haga. Acest succes i se datoreaza in egala masura atat lui cat si actualui secretar de stat in M.A.E., Bogdan Aurescu.

Din pacate, asa cum ne sta bine noua, romanilor, nu ne putem bucura pe deplin de aceasta reusita. Ceea ce a fost un succes al scolii de drept international romanesc si al justitiei internationale aluneca usor-usor, spre un alt scandal politic de proportii cu iz de afecere veroasa.

Decizia liderului PDL, Theodor Stolojan, din 1992, dublata de o hotarare de guvern de acum doua luni semnata Calin Popescu Tariceanu, la care adaugam si semnarea Tratatului cu Ucraina din 1997, prin care cedam Insula Serpilor, ne pun in fata unui fapt aproape implinit. Beneficiarul succesului diplomatiei romanesti este firma Sterling Resources, „regele petrolului” si cu voia dumneavoastra, ultima pe lista, Romania.

Zacamintele care urmau sa asigure independenta energetica a Romaniei pentru doua decenii vor asigura profitul unei firme si, cu siguranta, al unor politicieni care nu vor ezita sa pozeze atat in mari patrioti cat si in onesti oameni de afaceri si care, fireste, au ca scop distrugerea coruptiei si propasirea Romaniei.

Anunțuri

8 răspunsuri to “Succesul Romaniei de la Haga?!”

 1. Onu Ionescu Says:

  Daca este vorba despre un scandal economic virtual si nu de un tun de rating, sper ca macar nuanta PSD din guvern se va autosesiza prompt si va demonta lucrarea.Iar aniversarea:succes Haga si anticoruptie va fi deplina! Da-ne Doamne taria de caracter politic!

 2. Darael Says:

  Gresesti in doua privinte.
  Problema Insulei a fost abordata de Romania chiar dupa razboi.
  Pe data de 23 mai 1948 era semnat chiar pe Insula Serpilor procesul de predare-primire a acestui avanpost romanesc. Semnatari au fost Eduard Mezincescu si Nicolai Pavlovici Sutov din partea sovieticilor.
  Ulterior, in cadrul rundelor de negocieri din anii 1967, 1975, 1976, 1978, 1980, 1986 si 1987, delegatia romana, la ordinele lui Nicolae Ceausescu, a discutat situatia punand succesiv in discutie problema Insulei Serpilor in ciuda opozitiei constante a U.R.S.S.

  Apoi, problema cu exploatarea.
  Situatia a fost cunoscuta de TOTI cei care au guvernat tara aceasta…. TOTI stiau.

  Dar pe lumea aceasta exista „Sfantul comision”… ce sa faci ?

 3. Onu Ionescu Says:

  N-am inteles care-s privintele in care gresesc:istoric? Nici nu m-am pronuntat!; economic? daca admiti „Sfantul comision”, trebuie sa-i fim tributari pt teschereaua unora?Pana cand?
  Vine un cutremur si da toate randuielile peste cap.Nu putem provoca noi cutremurul? Ceausescu a cazut subit!
  Darael, te implor! Lasa-mi iluzia ca nu suntem niste ….incurabili. Ingaduie-mi sa fiu un nonconformist social.Convingerea mea este prezumtia de vinovatie/incapacitate; si asa privesc politicul, pana la proba capabilitatii decente. Nu sunt un avorton manipulat,care vede orori comuniste pana si in inocenta Oanei.

 4. Onu Ionescu Says:

  Nu inteleg dubla greseala! Istoric, nu m-am pronuntat.Suspiciunea economica? Pluteste in eter; si implica in sine, prezumtia de vinovatie;este gresita sugestia edificarii suspiciunii si eventual remedierea unor nereguli, cu efecte penibile, cand esti la putere? Sunt implacabil fata de orice confuzie ca democratia implica dezordinea sub pretextul tolerantei!

 5. YODA Says:

  Nu, succesul baietilor destepti la Haga, nu al romanilor.

 6. Onu Ionescu Says:

  Ipoteza este buimacitoare! Invidie apreciativa!

 7. Liviu Says:

  Nu stiu cu ce sa incep….. la Haga a fost un succes fara doar si poate fie ca ne place fie ca nu.Totusi de la inceput am crezut ca trebuie sa fie vreo manevra si ca n-o sa vedem nimic din resursele de acolo,n-am fost in stare nici energia ,nici gazele sa le facem direct cu statul fara intermediari si credea cineva oare ca aici o sa fie corect….am 18 ani si sunt membru psd dar sincer dupa cate am vazut imi lasa un gust amar politica.Am vazut oameni din partide diferite care in timpul emisiunii se injurau si se acuzau si in pauza vorbeau familiar unu cu altul.Poate ca cei din generatia mea si mai intai din cei a doamnei Oana o sa reuseasca ceva dar foarte greu din cauza actualilor salvatori ai patriei care isi fac beneficii numai pentru ei.Cei din generatia mea nu ne intereseaza Haga,Insula Serpilor, multi nu stiu nici unde este….totusi cred ca ne meritam soarta si cu greu se mai poate face ceva in tara asta in care cu totii suferim de un cancer al intelectualitatii si mai tragic e ca nu facem nimic.Probabil ca gandesc gresit dar asta am vrut sa transmit si cine are ochi de vazut sa vada!

 8. Ruxandra Lungu Says:

  Cine a instrainat Petrom?
  Sa nu ne mai prefacem ca nu stim!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: