DE CE IUBIM ZIUA DE 8 MARTIE

„Daca in alte zile ale anului nu se intampla, in aceasta zi, de 8 martie, femeile primesc flori, poezii, omagii, elogii. Doar pentru o zi femeile sunt laudate, idealizate, stimate, iubite, apreciate nu pentru altceva ci pentru ca sunt ceea ce sunt: femei. Iubim ziua de 8 martie pentru toate aceste lucruri frumoase dar, mai ales, pentru ca reprezinta un simbol al luptei femeilor de pretutindeni pentru drepturi sociale, economice si politice.

Iniţiativa sărbătoririi pe plan internaţional a femeii, a pornit de la o întâmplare tragică: în anul 1908 peste 100 de muncitoare au fost arse de vii într-o fabrică textilă americană, numai pentru faptul că au vrut să se alăture unei demonstaţii iniţiate pentru drepturile muncitorilor.

In acelaşi an 1908, în ultima duminică din luna februarie, femeile socialiste din SUA au organizat un marş de protest pentru apărarea drepturilor femeilor şi comemorarea tristului eveniment. Pe 19 mai 1908, se sărbătorea pentru prima dată în Europa, în Germania, Austria, Danemarca şi alte câteva ţări vest europene, Ziua Internaţională a Femeii. La Internaţionala Socialistă din Copenhaga, în anul 1910, s-a hotărât, ca o zi pe an, să fie consacrată sărbătoririi pe plan internaţional a femeii muncitoare, fără a se stabili cu exactitate data. Abia în anul 1977, Adunarea Generală a Organizatiei Natiunilor Unite a proclamat printr-o rezolutie ziua de 8 MARTIE “Ziua Naţiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor şi Pace Internaţională”, o sărbătoare asociată cu lupta femeii moderne pentru emancipare şi drepturi egale cu bărbaţii, pe toate planurile sociale şi politice. Urmatorul pas l-a constituit proclamarea, de către ONU, a anului 1975 ca Anul Internaţional al Femeilor şi declararea perioadei 1976 – 1985, ca Deceniu ONU pentru condiţia femeii. Au urmat si alte evenimente internationale care au influentat evolutia statutului femeii in lume prin adoptarea unor documente ce contin norme si masuri obligatorii pentru statele semnatare. La constituirea UE, principiul egalităţii de şanse a fost inclus in Tratatele initiale, conceptul si politicile specifice fiind dezvoltate ulterior in legislaţia europeană, începând cu anul 1975, prin adoptarea directivelor referitoare la egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi. La acestea se adaugă alte numeroase recomandări, rezoluţii, decizii şi declaraţii, pe teme ca: egalitatea de sanse si de tratament pentru femei si barbati la locul de munca, protectia maternitatii, participarea femeilor la procesul de luare a deciziilor, prevenirea şi combaterea violenţei domestice, prevenirea şi combaterea traficului cu femei, reprezentarea femeilor în mass media şi publicitate etc. O data cu aderarea Romaniei la spatiul comunitar legislatia UE este parte a legislatiei nationale si obligatia aplicarii acesteia se face, in tara noastra, de catre institutiile constituite pentru promovarea egalitatii de gen, ca o recunoastere a valorii sociale egale a femeilor si barbatilor.

Asadar, au trecut peste trei decenii de la adoptarea rezolutiei care simbolizeaza un moment de cotitura in istoria moderna a omenirii si anume reconsiderarea conditiei femeilor in societate, a rolului si contributiei acestora la dezvoltarea umanitatii. Incepand cu anul 1975, s-au facut eforturi considerabile pentru eliminarea discriminarilor de gen dar, cu toate aceste eforturi, persista inegalitatile intre femei si barbati, pe piata muncii, in economie, in sfera politica si in cea privata. Conform unor studii recente realizate de Organizatia Natiunilor Unite femeile sunt inca marginalizate, ignorate sau exploatate pentru simplul motiv ca sunt femei. Cu toate ca femeile reprezinta peste 50% din populatia statelor ele participa la procesul decizional din domeniile politic, economic, academic, financiar-bancar, intr-un procent nesemnificativ si subreprezentativ fata de ponderea si de nivelul de pregatire profesionala a acestora.

Comisia Europeana semnaleaza persistenta discriminarii intre sexe in studii statistice ce arata faptul ca rata somajului este mai crescuta in randul femeilor si ca barbatii beneficiaza de salarii si de pensii mai mari (de exemplu, in Germania, femeile castiga cu 20 la suta mai putin decat colegii lor barbati).

In societatile patriarhale, cum este si cea romaneasca, cu valori si traditii ce distribuie inegal rolurile in familie, femeile sunt discriminate prin faptul ca sunt incurajate sa se ocupa de munca din gospodarie in defavoarea celei profesionale, cu toata multitudinea sarcinilor domestice si de ingrijire a copiilor care se adauga programului zilnic de munca. De multe ori, la acestea se adauga tratamentul violent la care sunt supuse de catre partenerul de cuplu, violenta domestica tolerata si justificata de societate si chiar de mass-media.

Desigur ca schimbarile se produc si in societatea romaneasca, emanciparea femeilor se face in timp si este o certitudine faptul ca, in ultimii ani, a crescut reprezentativitatea femeilor in ierarhia administrativa si politica iar progresul mai rapid spre o societate paritara depinde, in mare masura, de fiecare dintre noi.

Potrivit sociologilor, secolul modernitatii actuale va fi unul predominant feminin. Si iata ca avem motiv sa fim optimisti si sa speram ca ziua de 8 martie nu va fi o exceptie in calendar si ca vor fi, poate, 365 zile de primavara cand femeile primesc flori, poezii, omagii, elogii si sunt laudate, idealízate, stimate, iubite, apreciate, nu pentru altceva, ci pentru ca sunt ceea ce sunt: femei.”

DEPUTAT OANA NICULESCU MIZIL

(DECLARATIE POLITICA)

Anunțuri

8 răspunsuri to “DE CE IUBIM ZIUA DE 8 MARTIE”

 1. Mihnea Georgescu Says:

  LA MULŢI ANI!

 2. eficent byogaz Says:

  Oana,

  Am sa intervin cu acest mic complément si occasionne mesajul meu cu cele mai bune sentimente

  Bien Cordialement

  Le 8 Mars 1910 à Copenhague une confédération internationale de femmes socialistes de tous les pays ont créé cette journée en vue de servir à la propagande du vote des femmes.

  Le 8 Mars 1914 les femmes réclament le droit de vote en Allemagne et qu’elles obtiendront le 12 Novembre 1918.

  Le 23 Février 1917 (calendrier Grégorien) correspondant au 8 Mars dans notre calendrier (Julien) à Saint Petersburg des ouvrières manifestent dans la rue pour réclamer du pain et le retour de leurs maris partis au front.

  Au passage, l’ordonnance du 21 Avril 1944, accorde le droit de vote aux Femmes Françaises, qu’elles exerceront pour la première fois le 20 avril 1945 pour les élections municipales. (Un siècle de retard sur les hommes qui votent en France depuis 1848) – Le droit de se faire élire pour les femmes n’est que très théorique et symbolique en ces années la.

  Le 8 Mars 1948 en France 100000 Femmes pour ce jour de gloire défilent à Paris de la République à la statue de Jeanne d’Arc. Dans de nombreuses villes de France cette manifestation est relayée (5000 femmes à LYON, 30000 à Marseille)

  Les Américains essayent de récupérer la paternité de la date pour le Woman Day suite à une grève féminine du 8 Mars 1857, mais cette grève à New York est un mythe qui n’a jamais existé, mais ils se sont servis de ce mythe pour choisir la date du 8 mars.

  1971, La Suisse accorde le droit de vote aux Femmes

  Les Nations Unies ont commencé à observer la Journée internationale de la femme le 8 mars 1975

  En France c’est en 1982 que le gouvernement socialiste instaure le caractère officiel de la célébration de la journée de la femme le 8 Mars. Mais force est de constater qu’en France cette journée n’a plus un caractère protestataire…

  Le 8 Mars 1986, au Chili cette journée a fait l’objet d’une manifestation violemment réprimée et le même jour à Washington 100000 personnes manifestaient contre la volonté des conservateurs de supprimer le droit à l’avortement.

  En 1998, en Union soviétique le 8 mars est choisi pour lancer le premier concours de beauté…. (sic)

 3. eficent byogaz Says:

  A titre d’information :

  Etat membre / Nombre de Députés européens

  / Nombre de Femmes / %

  Estonie / 6 / 3 / 50%

  Luxembourg / 6 / 3 / 50%

  Pays Bas / 27 / 13 / 48,15%

  Suède / 19 / 9 / 47,37%

  France / 78 / 35 / 44,87%

  Bulgarie / 18 / 8 / 44,44%

  Danemark / 14 / 6 / 42,86%

  Slovénie / 7 / 3 / 42,86%

  Finlande / 14 / 6 / 42,86%

  Irlande / 13 / 5 / 38,46%

  Lituanie / 13 / 5 / 38,46%

  Hongrie / 24 / 9 / 37,5%

  Slovaquie / 14 / 5 / 35,71%

  Allemagne / 99 / 33 / 33,33 %

  Belgique / 24 / 7 / 29,17%

  Grèce / 24 / 7 / 29,17%

  Roumanie / 35 / 10 / 28,57%

  Espagne / 54 / 15 / 27,78%

  Autriche / 18 / 5 / 27,78 %

  Royaume-Uni / 78 / 21 / 26,92%

  Portugal / 24 / 6 / 25%

  Lettonie / 9 / 2 / 22,22%

  République tchèque / 24 / 5 / 20,83%

  Italie / 78 / 16 / 20,51%

  Pologne / 54 / 8 / 14,81%

  Chypre / 6 / 0 / 0%

  Malte / 5 / 0 / 0%

  TOTAL : 785 / 245 / 31,20%

  • A trop chercher à être l’égal de l’Homme

  La Femme court inévitablement à sa perte si elle s’obstine à vouloir en tous points lui ressembler…

  Adopter ses tenues, ses manies, ses manières, son allure et son vocabulaire ne peut que lui nuire car, à force de lui ressembler, elle abandonnera son charme qui fait sa fierté. Sa grâce ne comblera plus notre regard et sa féminité s’envolera, pareille à l’hirondelle de l’automne, mais jamais ne reviendra.

  L’Homme dans sa représentation n’est pas vis à vis de son environnement un exemple de vertu.

  On dit souvent de lui que ce qui le différencie de l’animal, c’est que très souvent ce dernier est dépourvu de méchanceté.

  La femme pour l’égaler doit-elle à tout prix lui ressembler ?

  Sachant que l’habit ne fait pas le moine alors, qu’elle dépasse ses propres limites et use de sa tendresse et de sa compassion pour faire entendre enfin la véritable « raison »…

  Le Poète n’a-t-il pas rendu dans ses vers hommage à la Femme en écrivant, « la Femme est l’Avenir de l’Homme » ?

  Alors plutôt que de lui ressembler qu’elle puise au fond de son cœur et de ses entrailles tout l’Amour qu’elle pourra partager avec ces Hommes qui n’ont dans la bouche que des mots de guerre, de haine et de mitraille…

 4. eficent byogaz Says:

  Oana,

  Asteptam o surpriza din partea ta,
  „40 de sfinti”
  ce ne oferi, nu sporuri sau salarii la acestea psd ul este specialist.

  Cele mai sincere sentimente, va asteptam à Genève si dece nu si la un post de secretar de stat

 5. Onu Ionescu Says:

  O iubim pentru ca este ziua mamei si sotiei noastre, a surorilor noastre, a fiicelor noastre, si a nepoticilor noastre; pentru ca semnifica eternul sublim din fiinta noastra ! La Multi Ani !

 6. eficent byogaz Says:

  Si les maris pouvaient laisser leurs femmes avoir un ou deux amants pour leur permettre de comparer, il y aurait beaucoup plus de femmes fidèles.

  Vivre sans amis, c’est mourir sans témoin.

  L’argent ne se souvient de rien. Il faut le prendre quand on peut, et le jeter par les fenêtres. Ce qui est salissant, c’est de le garder dans ses poches, il finit toujours par sentir mauvais.

  La seule chose dont on soit sûr, en ce qui concerne l’avenir, c’est qu’il n’est jamais conforme à nos prévisions.

  La beauté est une source inépuisable de joie pour celui qui sait la découvrir.

  Vous êtes belle !!!

 7. isabellelorelai Says:

  La mulţi ani, Oana!
  Să fii fericită în fiecare zi!

 8. oana niculescu mizil Says:

  Multumesc tuturor pentru urari!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: