Jurnal de lucru italian – Roma, ziua 2 / continuare

Dupa intalnirea cu deputatul Santo Versace, grupul nostru a trecut pe la la biserica romaneasca din Roma, care nu este chiar o biserica, mai repede o bisericuta, si aia inchiriata de la italieni. Partenerul nostru de discutie a fost chiar preotul roman de acolo, un om daruit, bland dar realist, o mana puternica de ajutor pentru comunitatea romaneasca stransa in jurul lui. Parintele ne-a vorbit despre problemele romanilor de la Roma, de ceea ce ar trebui sa faca atat oficialitatile romane cat si cele italiene pentru a le rezolva si a insistat pe faptul ca nici el si nici cei pe care ii cunoaste (romani sau italieni) nu fac diferenta intre romani si romi ca cetateni de nationalitate romana, ci intre romani corecti si cu frica lui Dumnezeu si infractori, indiferent de etnia acestora. A mai specificat si faptul ca si italienii au infractorii lor dar si ceilalti cetateni de alte nationalitati care traiesc in peninsula, iar medietizarea negativa excesiva este doar o ipocrizie electorala care nu fcace cinste politicienilor italieni de la putere. O alta problema adusa in discutie a fost faptul ca o comunitate atat de mare ca cea romaneasca de la Roma nu are propria biserica ortodoxa dar, mai ales, ca romanii din Italia nu sunt suficient de uniti, fiind impartiti in zeci de asociatii.

Dupa discutia cu parintele, ne-am intors la Parlamentul Italian unde am avut doua intalniri importante. Prima intalnire cu delegatia PD-ului (partidul de stanga cel mai important) si a doua cu reprezentantii centru-dreapta, cei ai PDL-ului.
S-a discutat despre problematica sociala internationala si fluxul foarte mare de romani care au intrat in Italia dupa 2007. Pana in 2007 nu au fost probleme dar de atunci au intrat 100-120 romani pe zi in Italia. Astfel, teama italienilor este justificata nefiind pregatiti pentru un astfel de flux. Este nevoie de mecanisme de protectie sociala din cauza transferului in masa mai mare decat libera circulatie. S-a readus in discutie campania electorala italiana si faptul ca Silvio Berlusconi are nevoie de mesaje dure in presa pentru a atrage electorat. Parlamentarii PD au amintit despre mediatorii culturali si despre sistemul legislativ italian care specifica foarte clar despre condamnarea individuala a infractorului si au specificat ca nu sunt de acord cu propaganda politica facuta de partidul de centru-dreapta. Ei propun ca cetatenii romani cu acte in regula sa fie activi in politica italiana asfel incat comunitatea romana sa aiba un reprezentant in parlament si astfel sa se produca incluziunea in mecanismul politic din Italia. Observatia lor este ca romanii din Italia sunt divizati in mai multe comunitati si, ca atare, nu exista o comunitate romaneasca, in acest moment existand peste 90 de asociatii.

Cum era de asteptat, intalnirea cu reprezentanti PDL s-a concentrat, transant, pe maniera in care ei au obligatia de a-i apara pe italieni, inainte de a-i integra pe ceilalti cetateni europeni (printre care si romanii) si au amintit despre problemele vechi cu maroconii si albanezii, iar acum cu infractionalitatea romaneasca. Isi recunosc toleranta pentru mica delicventa dar nu tolereaza violurile, crimele. Au vorbit despre romani si tigani, nu despre cetateni europeni, specificand ca romanii sunt pe locul intai la trafic de droguri, de carne vie si de arme. Au mai specificat ca ii intereseaza in primul rand protectia copiilor si a femeilor (copiii romani sunt sunt batuti pentru a cersi sau pentru a se prostitua).

Nu trebuie sa ne ascundem dupa degete. Exista oficiali italieni care, cel putin la nivel declarativ, recunosc ca nu poti condamna o intreaga comunitate pentru incidente izolate dar si dintre cei care ii percep pe romani ca imigranti, nu ca si cetateni europeni si chiar mai mult, ca o mare “problema” a Italiei care trebuie rezolvata.

Maine va voi descrie si viziunea diasporei romanesti din Italia asupra acestor probleme.

Photobucket

Photobucket

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: