Joia Mare si ouale incondeiate

Astazi este Joia Mare, ziua inrosirii oualor pentru Sarbatoarea Pastelui. La romani, Joia Mare se mai numeste Joi Mari, Joia Patimilor, Joia Neagra sau Joimarita, in functie de regiune. Se spune ca ouale inrosite sau incondeiate in aceasta zi nu se strica tot anul si ca, ingropate pe ogor, feresc recolta de vitregiile naturii.

Traditia vopsirii si impodobirii oualor de Paste nu se gaseste doar la romani. Este prezenta in multe tari, mai ales in cele din Sud-Estul Europei. Tehnica difera in functie de tara, iar in Romania in functie de zona, timp si creatorul popular.

Photobucket
oua incondeiate din Bucovina

Cea mai raspandita si mai renumita traditie a incondeiatului oualor este in Bucovina dar cea mai spectaculoasa ramane cea a celebrului bijutier Peter Carl Fabergé, creatorul primului “Ou Fabergé”, oul pe care tarul Alexandru al III-lea i l-a comandat in 1884, pentru a-l oferi drept cadou de Paste, sotiei sale, Maria Feodorovna. Tarina admirase la castelul Rosemborg un pretios ou de aur care avea in interior o statueta puisor, iar tarul a dorit ca darul lui de Paste pentru ea sa fie cum mult mai frumos decat cel admirat. Primul ou lucrat de Fabergé era alcatuit dintr-un smalt transparent cu reflexe de sidef, avea incrustatii din aur, argint si pietre pretioase. De la primul unicat ou-bijuterie, traditia oualor Fabergé a continuat, chiar daca ele au fost rare si extrem de scumpe. Delatfel, unul dintre ouale vandute in 1994 la o licitatie a ajuns la uriasa suma de 3,5 milioane de lire sterline.

oua Faberge

Photobucket

Photobucket

2 răspunsuri to “Joia Mare si ouale incondeiate”

  1. crina mardare Says:

    Habar nu aveam de aceasta traditie. Oana, multumesc pentru aceasta postare. Paste fericit si tie. O saptamana Mare frumoasa si un Paste ! Fericit.

  2. oana niculescu mizil Says:

    Crina, traditia oualor pictate este veche si raspandita pe tot Globul. Exista chiar si „The International Egg Art Guild” ( http://www.eggartguild.org/ ).
    Paste Luminos tie si alor tai!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: