Declaratie politica – 23 martie 2010

Declaratie politica 23 martie 2010


Buna dimineata doamnelor si domnilor,

Astazi problema cea mai stringenta mi se pare sanatatea.
Avem peste 3 milioane de romani care sufera de afectiuni cronice.
Durata de viata a romanilor a ajuns printre cele mai scazute din Europa. Suntem pe primul loc pe continent la mortalitatea provocata de cancerul de col uterin si de san, iar sifilisul si tuberculoza, boli extrem de rare in Vest, ne lovesc cu putere. Bolile cardiovasculare reprezinta in Romania 61% din cauzele mortii, in timp ce in Europa incidenta mortilor cauzate de aceste boli a scazut la 31%. Aceste date sunt gestionate de Centrul National pentru Organizarea si Asigurarea Sistemului Informatic in Domeniul Sanatatii.

In urma cu doi ani, comisia prezidentiala pentru sanatate anunta ca in fiecare an, 60.000 de romani mor din cauza problemelor din sistemul sanitar.

O sa va enunt cateva precizari facute atunci de aceasta comisie, in raportul prezentat publicului:

– un copil care se naste in Romania are sanse de sase ori mai mari sa moara in primul an de existenta, fata de unul nascut in Suedia.
– Bolile infectioase au o incidenta mult mai mare la noi fata de media europeana. Hepatita B este de doua ori mai raspandita, iar incidenta tuberculozei este cea mai mare din Europa.
– Aproape jumatate din decesele la barbati si peste o treime din cele la femei ar putea fi evitate, daca sistemul sanitar ar oferi conditii mai bune.

Comisia prezidentiala pentru sanatate propunea la acea vreme, ca printre solutiile pentru remedierea acestei situatii sa se afle suplimentarea resurselor pentru sanatate, mai precis 6 procente din PIB alocate acestui sector, precum si situarea pacientului in centrul sistemului sanitar.

Unde ne aflam azi? Vin si intreb partidul aflat la putere, partidul d-lui presedinte Basescu, a carui comisie ne sesiza acum doi ani despre deficientele sistemului sanitar. De ce nu pune acum in aplicare sugestiile pe care i le facea la acea vreme propria comisie prezidentiala? Situatia imbolnavirilor este la fel de grava, daca nu chiar mai rau. Toti responsabilii sistemului sanitar de azi se plang ca banii alocati pentru sanatate le vor ajunge doar pana in iunie. Dupa aceasta data se anunta colapsul.
Si ca sa supravietuiasca, in loc sa repartizeze eficient banii de la bugetul de stat, introduc noi taxe pe seama contribuabilului.

Coplata serviciilor medicale este nu numai o nedreptate facuta romanului care contribuie din salariu atat la bugetul de stat, cat si la cel al sistemului de sanatate, este o TRAGEDIE. Intr-o tara aflata in criza, unde pensiile ingheata, salariile scad, iar somajul este in crestere, sa trimiti romanul sa-si plateasca inca odata serviciile medicale este inuman. Specialistii spun ca 40% din populatia Romaniei nu-si va putea permite plata acestor servicii.

Reprezentantii Casei Nationale de Sanatate spera sa dezvete romanii sa se mai duca din orice durere la spital. Sa se gandeasca de doua ori inainte sa deranjeze un doctor.

Stimati colegi parlamentari,

Vin in fata dumneavoastra si va cer sa ne opunem unei noi nedreptati: efectele coplatii serviciilor medicale pot fi devastatoare!

Sanatatea devine din ce in ce mai scumpa. 4 din 10 romani nu-si vor permite sa mearga la doctor.
Desi medicina moderna inseamna preventie, legiferarea coplatii va crea exact efectul contrar. Si asa , in Romania, conform statisticilor, prea multi romani bolnavi ajung prea tarziu la medic. Iar o tara cu oameni bolnavi nu poate progresa!

Oana Niculescu Mizil, deputat

Reclame

4 răspunsuri to “Declaratie politica – 23 martie 2010”

 1. Darael Says:

  Frumos mesaj, dar este zadarnic.
  Pentru ca nu le pasa de poporul roman. Tot ce cnteaza pentru ei este ca poporul roma sa plateasca darile, ca ei sa se plimbe cu masina cu girofar, sa fie paziti de N servicii, sa manance caviar si sa bea sampanie….

  Mai crapa un roman ?
  Cui ii pasa ?

 2. Revizorul tehnic Says:

  „Problemă ce vizează sănătatea la cap
  a domnului TB şi guvernanţilor”

  Tactica pământului pârjolit

  Admiterea succesivă în NATO şi UE a României şi altor state estice s-a făcut din considerente strategice, vizând îndepărtarea spre răsărit a frontierelor prosperului nucleu dur al uniunii. Concomitent s-a procedat la deşertificarea economică a ţărilor respective prin distrugerea industriei comuniste. Capacitatea de autoapărare a fost grav afectată, revenindu-i dor rolul de hărţuire sau temporizare în faţa unor atacuri sau invazii inamice. Cu alte cuvinte România se află în zona strategic stabilită a „pământului pârjolit”.
  Aşa se şi explică straniul interes limitat privind reducerea până la absurd a capacităţii forţelor aeriene româneşti. Chiar şi actuala ofertă de dotare a aviaţiei române cu tinichelele F16 din depozitul de fiare vechi al SUA, ce urmează a fi evreiesc cosmetizate într-un cinstit gheşeft, dezvăluie rolul de „pământ pârjolit” ce-i revine României la eventuale confruntări ; suficientă pentru a apăra ciupercăria supermarketurilor occidentale care prosperă pe terenul cu grijă „gunoit economic” al fostei Românii. Rolul domnului TB la implementarea acestei gândiri este cel al paparudei, preocupată mai mult de învelirea ruşinii decât a „capului bătut” (de soare) în aşteptarea…manei cereşti !
  Ori despre ce nouă fumigenă europeană aruncată de peste Atlantic, vorbeam ?

 3. Iluminatul Says:

  Floriile

  Intră-n Ierusalim Isus-
  Unicul Fiu al Celuia de Sus-
  Primit de flori : de Crina,
  De Sulfina,
  De Roza,
  Şi Mimoza,
  De Margareta,
  Şi dulcea Violeta;
  Brânduşa şi Ortansa
  Nicicum să scape şansa.
  Puzderie de flori,
  Risipă de culori,
  În Ziua Sfântă de Florii,

  Cu La Mulţi Ani şi bucurii !


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: