Mandria de a fi roman

Ma doare sa vad ca Romania mea, ca Romania noastra este pur si simplu ingropata de niste conducatori care nu au nici cea mai vaga idee despre patrie, natiune sau bunastarea cetatenilot Romaniei. Parca le-a luat Dumnezeu mintile si, in afara de interesele lor partizane dictate de Zeus, nu mai conteaza nimic. Dar absolut nimic!

Ma doare sa vad ca turismul in Romania este la pamant. Dupa milioane de euro cheltuite pe clipuri publicitare lipsite de profit si scene de lemn de sute de mii de euro, aeroportul Otopeni este gol, nu exista intrari de turisti de parca nu mai avem Voronetul, Sighisoara, Neptunul sau Delta Dunarii. Intamplarea a facut ca aseara sa ma deplasez intr-o scurta vizita in Liban la familia sotului meu si de aceea va vorbesc in cunostiinta de cauza.

Ma doare sa vad ca Libanul, o tara macinata de razboaie, condusa  de un presedinte catolic cu un  prim-ministru  musulman sunit si un vicepriministru ortodox, dar si cu un presedinte al  parlamentului musulman shiit, cu guvern de uniune nationala a reusit sa sfideze criza economica. Procentul de ocupare a locurilor din turism este de 100%, piata imobiliara a explodat, economia duduie. Si asta intr-o tara lipsita de resurse. De ce se intampla asta? Simplu. Libanul este o tara condusa de SPECIALISTI care indiferent de religie sau apartenenta politica pun mai presus decat orice interesul national si bunastarea cetatenilor.

Ma doare sa vad, referindu-ma la interesul national, ca in Romania poeti ca Adrian Paunescu sunt dati uitarii. Oare nimeni nu isi mai aminteste de Cenaclul Flacara? De “ Treceti Batalioane Romane Carpatii”, sau de refrenul “ Tu Ardeal, Tu Ardeal/ Iti suntem osteni, Templul sfant, Templul Sfant, Muntii Apuseni?

Lazlo Tokes a fost ales vicepresedinte al Parlamentului European. Cumva tot printr-o frauda. In Harghita si Covasna se studiaza religia ortodoxa a poporului nostru si istoria sau geografia Romaniei  in limba maghiara, autonomia teritoriala fiind dezideratul de 20 de ani al UDMR si al lui Lazlo Tokes.Suntem prea prinsi cu luptele fratricide ca sa ne mai amintim de Mihai Viteazul, de Horea sau de Avram Iancu.

Ma doare sa vad ca si la acest Campionat Mondial nu am auzit “ Desteapata-te romane”. Eram o forta in fotbal. Umileam Columbia si Argentina. Anglia si Portugalia. Imaginati-va cum ar fi amutit vuvuzelele driblingurile lui Hagi sau sprinturile lui Raducioiu. Din pacate sunt prea ocupati cu luptele dintre cluburi pentru a ne pasa de echipa nationala.

Ma doare sa vad ca parca nu mai avem mandria de a fi romani. Cu toate acestea, asa cum imi place mie sa spun, am credinta ca “ vom fi iarasi ce-am fost, ba mai mult decat atat”.

25 răspunsuri to “Mandria de a fi roman”

 1. Mihai Says:

  Felicitari Doamna deputat! Ati scris pentru inima mea. Va felicit. Si mie imi place domnul Paunescu!

 2. Bibliotecaru Says:

  Să nu credeţi că toţi membrii PDL care ne conduc sunt, hai să spun generic, „răi”. Orice partid are acest potenţial distructiv despre care vorbiţi, depinde pe cine anume urci spre vârful partidului. Credeţi că PSD-ul nu are şi el niscaiva structuri de interese care ar putea lua locul celor din PDL? Credeţi că PNL-ul este ocolit de acest fenomen?

  Pe români încă nu i-a învăţat nimeni ce trebuie să facă într-o democraţie şi ce nu trebuie să facă într-o democraţie. Pe de o parte politicienii se formează alandala, care cum prinde după ureche câte ceva (cei mai titraţi au prilejul de a citi câte o carte politică clasică în limba franceză sau engleză), în timp ce masa partidului se rezumă la a asculta, şi a crede pe cuvânt, pe cei aflaţi ierarhic deasupra lor. Cu atât mai mult cetăţenii habar nu au cum ar trebui să se comporte politica într-o democraţie autentică.

  Politicienii şi cetăţenii au rămas cu ce au privit de pe margine la politica partidului comunist. Ce anume se vedea atunci? Exista un preşedinte cu putere discreţionară, care dădea din mână şi dărâma case sau făcea proiecte gargantuelice prin simpla sa dispoziţie, era o pădure de politicieni cu spinarea încovoiată care se răzbunau şi ei pe cei aflaţi în subordine, era o societate pe deplin politizată şi care răspundea la comandă politică… priviţi afară şi veţi vedea exact acelaşi lucru grefat pe „realităţile” democratice. „Democraţia după totalitarism” împlineşte aceleaşi dificultăţi precum, ştiu eu, creştinismul după budism. Sigur, cine studiază mulţi ani de zile doctrinele, cine înţelege modul de funcţionare şi noul model social în zona sa abstractă, poate face mental trecerea dinspre statul totalitar şi dictatură, poate înţelege şi împărţirea puterii şi a responsabilităţilor în democraţie.

  Eu cred că domnului Băsescu nu i se pare logic să ajungă preşedinte şi apoi să stea să se plictisească la Palatul Cotroceni fără să apese pe butoanele şi manetele care fac această ţară să se mişte. Mai cred că o mare parte a celor care l-au votat a doua oară, după ce prima oară a dat măsura a ceea ce înseamnă „jucător”, se aşteaptă ca preşedintele să nu fie doar păstrătorul de sigiliu al României, ci şi forţa care conduce România.

  În ceea ce priveşte politizarea României, acest lucru au cam făcut-o toate partidele, nu am auzit nici un partid că nu o doreşte. Mai mult, este dezideratul câştigului politic pentru că este moneda de a plăti orgoliilor membrilor de partid.

 3. Mihaela B. Says:

  Buna Oana,

  Iti confirm, inca o data, ca adresa mea de e-mail este reala.
  Colega de scoala generala, Mihaela B.

  O zi buna,

  Mihaela B.

 4. Stely Says:

  Ma doare sa vad cum tineri de virsta ta, simt si vorbesc ca unii batrini de virsta parintilor si bunicilor tai….Ma doare sa vad ca folosesti un discurs nationalist -comunist ,ptru a face propaganda ieftina unui partid pe care cu orice chip il vrei continuatorul PCR ,de pe vremea bunicilor tai ..
  „Mindria de a fi roman” este ptru mine un slogan ieftin, iar „durerea ta”este una ipocrita ..A fi mindru de tara ta este cu totul altceva ..Este acea dorinta de a o vedea in stare sa se „curete” de mentaliti comuniste si retrograde ;sa poata dovedi ca trecutul comunist a fost unul care nu trebuie sa mai aiba „mostenitori” ..Sa -i faca sa stea deoparte pe cei care au contribuit la incalcarea demnitatii si libertatii tuturor romanilor , anihilindu-le astfel „mindria de a fi roman ” si facindu-i sa plece scirbiti acolo unde au stiut ca le vor gasi si se vor realiza liber si neingradit ..Pe mine NU ma doare ca A.Paunescu este „dat uitarii”,ci ma doare ca el si V.Tudor ,un alt cintaret al „conducatorilor iubiti” ,au primit de la un fost presedinte comunist (I.ILIESCU) dinstictii nemeritate ; In schimb ma doare ca fosti disidenti anticomunisti -poeti si scriitori de valoare – care si-au dedicat opera si activitatea intru demascarea regimului securisto -comunist sunt „dati uitarii”si refuza dinstinctiile tocmai ptru ca acestea au fost trecute in derizoriu de I.Iliescu ..Ma doare sa vad cind H.MULER ,scriitoare de origine romana si detinatoare premiului Nobel ptru literatura ,premiata de statul german ptru faptul ca in opera sa a demascat regimul comunisto-securist din Romania si care s-a dovedit prin asta ,ce inseamna „a fi un bun roman”,declara ca refuza sa primeasca din partea Statului roman o dinstictie de onoare ptru meritele ei de a demasca un regim represiv ..Refuza aceasta ptru ca partidul din care faci parte se preocupa de protectia fostilor comunisti si securisti, votind constant impotriva legii lustratiei ,a legii de deconspirare a fostilor informatori securisti si a altor legi de reforma si modernizare a statului..
  Prin urmare ,domnisoara deputat PSD ,in momentul in care vei face altceva ptru „Mindria de a fi roman” in loc s-o deplingi propagandistic ,voi fi gata sa te felicit ..Asta ar insemna sa faci in asa fel incit partidul din care faci parte sa se reformeze cu contributia tinerilor ca domnia ta ,dar cu conditia de a se debarsa de metehnele si mentalitatile batrinilor ca I.Ilescu si A.Paunescu..

 5. Bibliotecaru Says:

  @ Stely
  Dar de ce nu ar trebui să fim mândrii că suntem români?
  Evreii nu sunt mândrii că sunt evrei, maghiarii că sunt maghiari, americanii că sunt americani, francezii ca sunt francezi… noi de ce ar trebui să nu fim mândrii că suntem români? Avem să ne ruşinăm de ceva? De ce este sloganul ieftin la noi şi scump la alţii? De ce ar trebui să ne ruşinăm cu ceea ce suntem? Avem o istorie onorabilă, avem o cultură onorabilă, avem un număr onorabil de intelectuali…

 6. andaa Says:

  @Bibliotecarul,
  Basescu ne-a pantagruelizat de tot:))

 7. Bibliotecaru Says:

  @ andaa
  🙂
  Eu sunt mai pantagruelic de mic… dl. Băsescu doar m-a îmbolnăvit de nervi şi mi-a cam tăiat din porţia de mâncare. Oricum sunt conştient că mai departe de anul acesta nu mai există un viitor pentru mine nici pantagruelic, nici „anorexic”.

 8. Stely Says:

  @Bibliotecaru ;
  Nu simt „Mindria de a fi roman” doar ptru ca nu trebuie sa-l „uit ” pe A.Paunescu ..El nu mi-a provocat niciodata vreun sentiment de mindrie ,ba dimpotriva .Nu am agreat „Cenaclul Flacara” si nici „Cintarea Romaniei”,acel mega-concurs national pe care il coordona si regiza pe vremea comunismului..
  Deasemenea ,nu am un sentiment de mindrie nici atunci cind deputatul Oana Mizil promoveaza xenofobia si discriminarea etnica ,invocind alegerea in fctia vicepresedinte al Parlamentul european ,al lui Laszlo Tokes ,cetatean roman ,dar de etnie maghiara..
  Sigur ca si eu mi-as fi dorit ca Romania sa participe la campionatul mondial de fotbal ,dar nu -mi diminueaza asta „mindria de a fi roman” ,ci altele ,ca de pilda , lipsa de reforma morala prin recunoasterea meritelor altor poeti si scriitori care nu au primit distinctii si onoruri din partea Statului roman ptru lupta lor anticomunista..In locul lor insa au primit distinctii V.Tudor si alti poeti de „curte” ,care ,dimpotriva, au proslavit in versuri „conducatorii iubiti’ din vremea comunismului .In concluzie ,am considerat ca „Mindria de a fi roman” reclamata de O.Mizil ,reprezinta in conditiille evocate de ea ,un simplu slogan ieftin..
  P.S. In postarea de la 9:56 s-a strecurat din neatentie o greseala impardonabila :” distinctie” este cuvintul potrivit ,in loc de „dinstinctie sau dinstictie „..

 9. Bibliotecaru Says:

  @ Stely
  Mă puneţi în poziţia să apăr nişte lupte care nu sunt propriu-zis ale mele… Dar o voi face, dacă asta doriţi.

  Dl. Adrian Păunescu este cu mult mai mult pentru România decât Cântarea României sau Cenaclul Flacăra. Bănuiesc că nu aţi fost niciodată la Cenaclul Flacără, dar vă amintiţi spectacolele date la TV şi bancurile care circulau în perioadă. Sunt două lucruri diferite, dar nu stau aici să nuanţez. Calitatea de intelectual şi poet al cetăţeanului de naţionalitate română Adrian Păunescu este însă mult peste orice i se poate reproşa.

  Cel căruia îi reproşaţi spectacole omagiale nu i-a fost frică a scrie înainte de revoluţie următoarele versuri:
  Regresăm

  Nu-i nimic, e-n regulă,
  mai aşteptăm două sute de ani,
  ce-o să fie, un biet accident istoric,
  o socoteală matematică greşită,
  suntem în Estul Europei, nu uitaţi.
  Ruşii, da, Maghiarii, da,
  Polonezii, da, Bulgarii, da,
  noi, nu, noi nu, noi nu progresăm,
  că se interpretează,
  când nu voiau vecinii,
  noi nu puteam, n-aveam voie,
  când vor vecinii,
  nu vrem noi, n-avem nevoie,
  asta e, aşa suntem noi, ai dracului,
  daţi în Paşte, asta e, daţi în Paşte,
  nu-i nimic, e-n regulă,
  mai vedem noi, mai vedem,
  aveţi răbdare, nu bateţi din picioare,
  nu vă pripiţi
  noi regresăm cu plăcere,
  noi regresăm cu talent,
  noi nu ne luăm după nimeni
  decât când regresează.
  Două sute de ani! Atât!
  Aveţi răbdare, nu chemaţi salvarea,
  nu exageraţi, nu cricniţi,
  regresaţi cu noi!

  Înapoi, marş!

  Oricât de potrivită ar fi această poezie cu zilele de astăzi, ea a fost scrisă prin primăvara lui 1988.

  László Tőkés, cetăţean român de etnie maghiară… Nimeni nu „s-a luat” de etnia maghiară, cred că toată lumea a reţinut declaraţiile separatiste şi anti-româneşti ale domnului László Tőkés, care este, printre altele, şi preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania. Domnia sa consideră că Transilvania este în situaţia Tibetului ocupat de China.

  Tőkés László, participant la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad din iulie 2008, a făcut o radiografie a ultimilor 20 de ani din viaţa maghiarilor din Transilvania. Europarlametarul a comparat situaţia maghiarilor din Transilvania cu cea a tibetanilor şi crede că autonomia este singura soluţie pentru această etnie. Tőkés a afirmat că maghiarii au nevoie de o politică de autonomie şi spune că ar trebui să înveţe din lupta partizanilor conduşi de Dalai Lama. În opinia europarlamentarului există similitudini între cele două zone şi de aceea se impune obţinerea autonomiei. „n 1951, Tibetul a fost atacat şi ocupat de chinezi. De 90 de ani Ardealul a fost înglobat şi supus unui proces asimilativ, ale cărui rezultate se văd acum, când maghiarii din Transilvania se destramă”őkés spune că, la fel ca şi în cazul tibetanilor, maghiarii din Transilvania nu doresc decât autonomie şi trebuie să obţină sprijinul Europei pentru realizarea acestui obiectiv. „Deşi am plătit scump, noi ducem o politică minoritară dreaptă şi justă şi vrem să obţinem autonomie pe căi paşnice”, a mai spus deputatul european, care a insistat că există asemănări între situaţia cu care se confruntă maghiarii din Transilvania şi locuitorii Tibetului.
  „Aşa cum a spus şi Dalai Lama, că poporul tibetan a devenit minoritar în Tibet, aşa spun şi eu că maghiarii au devenit străini în propria lor ţară, că se simt ca nişte outsideri”, a mai spus Tőkés László. Acesta a subliniat că maghiarii din Transilvania ar avea nevoie de un plan Ahtisaari, cum s-a întâmplat în Kosovo, ţinând să precizeze că totuşi trebuie avute în vedere elementele specifice fiecărui caz.

  (sursa: http rft.forter.ro/2009_4_t/02-fm/02.htm dr. Mariana Ancuţ Site-ul Forţelor Terestre, BULETIN DE TEORIE MILITARĂ EDITAT DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE)

  Este evident că domnul Tőkés László reprezintă o poziţie publică care atacă unitatea şi independenţa Statului Român. Personal nu cred că etnia este problema ci poziţia radicală a domniei sale. PDL, care acum se bucură pentru realizarea domnului Tőkés László, i-au băgat multe „beţe-n roate” de-a lungul timpului, mai ales în ceea ce priveşte intrarea domniei sale în PPE. Supoziţia că etnia este problema îmi este cumva certificată că absolut nimeni în România nu a pus problema etniei maghiaro/române în cazul Comisarului European Leonard Orban sau în cazul miniştrilor de etnie maghiară. Cred că adevărata problemă nu este că românii îl consideră pe dl. Tőkés László un cetăţean român de etnie maghiară ci faptul că domnul Tőkés László nu prea doreşte să fie cetăţean român ci cetăţean al Ţinutului Secuiesc. PSD-ul suspectează, şi, cred eu, îndreptăţit, că domnul Tőkés László va utiliza noua sa poziţie pentru a impune apariţia Ţinutului Secuiesc separatist într-o uniune Europeană.

  Până la urmă mândria de a fi români nu are de ce să-şi tragă seva din liderii României de astăzi. Personal sunt mândru că sunt român pentru că avem câţiva compozitori de excepţie, câţiva pictori de excepţie, câţiva sculptori de excepţie, câţiva scriitori de excepţie, câţiva savanţi de excepţie, o tradiţie milenară şi un spirit viu.

  Realizaţi că o ţară bogată, cum este SUA, a trebuit să-şi cumpere cea mai mare parte a culturii şi inteligenţei din Europa? La fel Canada, Australia… Noi avem figurinele de la Hamangia din neolitic, şi este o artă care stă în picioare şi astăzi.

 10. Stely Says:

  @Bibliotecaru,
  Argumentele aduse de dvs. le-am auzit de nenumarate ori ..Nu va ascund ca nu le-am impartasit ..Am alte criterii de evaluare a mindriei nationale sau a patriotismului meu ..
  Poate miine voi putea sa le detaliez ..Pina atunci am sa pun aici finalul unui eseu ,scris de A.Plesu in „Dilema veche „..
  Iata-l :

  „Câtă vreme vom trăi de pe urma meritelor altor români, ale marilor români, nu vom face din România o ţară de care să fim mândri. Fiecare român ar trebui, dimpotrivă, să-şi pună problema meritelor sale personale, a succeselor lui, a efortului lui. Mândria de a fi român e ceva care trebuie luat nu ca punct de plecare, ci ca scop de atins. Altfel, în loc sa fie un combustibil energizant, ea va rămâne ceea ce este de multă vreme: un drog şi un somnifer”
  P.S eseul este mult mai amplu ,cu f.multe argumente pe care le impartasesc in totalitate. Cred ca merita citit ..

 11. Bibliotecaru Says:

  @ Stely
  Domnul Pleşu are dreptate numai în aparenţă. Orice stare a lumii se relevă prin elită şi nu prin situaţia mediană. Credeţi că americanii să mândresc cu America şi cu faptul că sunt americani pentru că au găşti de cartier, cartelul drogurilor, şi asociaţia alcoolicilor anonimi? Măreţia unui popor se măsoară în calitatea elitelor sale şi nu în medie şi normalitate.

  Domnul Pleşu îşi auto-construieşte capcana… Domnia sa spune:
  Nea Ghiţă îl aplauda pe Ilie Năstase, ca pe un delegat al competenţei proprii. Ilie nu e decât prelungirea pe teren a lui nea Ghiţă, instrumentul lui de luptă, mâna lui dreaptă

  Numai că românismul nu este Ilie Năstase. Românismul nu este P.P.Carp, Brătienii, Maniu, Elisabeta Rizea, Enescu şi Brâncuşi, nici Ionescu-Caion, Horia Sima, Emil Bobu, Aurelian Bondrea şi alţii ca ei, românismul reprezintă ceea ce naşte şi brătieni dar şi emili. Românismul este masa amorfă şi fără nume, masa necunoscuţilor precum Nea Ghiţă. Şi Nea Ghiţă este la fel de important ca nominalizaţii de viaţa publică, fie că sunt Emil Bobu şi Emil Boc, fie că sunt Mihai Viteazul şi Dimitrie Cantemir.

  La 1700 medievalul românesc era plin de noroi şi ţărani abrutizaţi, dar Dimitrie Cantemir strivea cu personalitatea sa şi occidentul şi orientul. Sigur mă trag din glot şi privirea mi-a îndreptată spre pământ, cer şi apă, dar mă trag şi din principe. Chiar dacă astăzi nu mai lucrez pământul ca iobag şi nici nu mă ridic la înălţimea principelui, mai departe de mine se vor naşte şi alţi Cantemireşti, Brătieni, Brâncuşieni… Asta înseamnă românismul.

 12. Bibliotecaru Says:

  @ Oana Niculescu Mizil
  Doamnă deputat,
  Suntem în data de 21 iunie şi stenograma de pe data de 14 iunie a şedinţei Camerei Deputaţilor încă nu este pe site-ul Camerei. Se întâmplă frecvent astfel de întârzieri sau se aşteaptă ca lumea să uite de ceea ce s-a întâmplat sau acum se hotărăşte ce anume „intră” şi ce anume nu?

 13. Revizorul tehnic Says:

  Scurt dialog

  – Ce vă sugerează numărul 6o domnule Adrian Năstese ?
  – Zilele pe care le mai are de trăit Guvernul Boc…
  – Şi altceva ?
  – Da ! Pe 22.06.1950 s-a născut următorul Preşedinte al României.
  – Să îi urăm La Mulţi Ani, cu toate cele bune !
  – Evident ! n-am nimic împotrivă !

 14. Bibliotecaru Says:

  Iaca şi stenograma… 😀

 15. Bibliotecaru Says:

  http://bibliotecarul.blogspot.com/2010/06/sedinta-camerei-deputatilor-din-14.html

  🙂 Am subliniat ce i-ar fi plăcut în mod deosebit domnului Caragiale Luca Ion.

 16. oana niculescu mizil Says:

  Doamnelor, domnilor, ma bucur ca acest subiect a suscitat interes. Sunt multe de spus despre patriotism si nationalism, despre iubirea absolut sanatoasa pe care o poti avea fata de patria ta si fata de natia din care faci parte, ceea ce nu e acelasi lucru. Ideea acestei postari mi-a venit pe Facebook, niste zile in urma, cand unul dintre foarte tinerii mei prieteni m-a certat cumplit din cauza jenei pe care o resimtea fata de un om care isi declara patriotismul, iar acel om eram eu. Voi reproduce aici raspunsul pe care l-a primit tanarul respectiv de la un alt amic facebook:
  „Nasii Universali: Daniele, cu siguranta ca iti e foarte jena si de cuvantul „patriotism”. Cam demagogic, nu?! Nu e prea cool sa fii patriot in ziua de azi si nici sa te amesteci cu vulgul, cu sarantocii. E mai trendy sa faci teorie, sa iti placa drapelele americane puse pe casele pe care le vezi in filme si sa vezi lumea prin ochelari fumurii, ca tot ti i-a cumparat mamica, pe langa banii de buzunar. E frumos la 20 de ani. Pacat ca te-a dat Oana afara din lista de prieteni. Mi-ar fi placut sa vorbim despre plictiseala si lenea tanarului roman caruia ii pute tot si nu e in stare sa faca nimic. Noroc ca mai sunt si exceptii. Dixit.
  June 17 at 3:56pm · LikeUnlike · 1 person · „

  specific ca nu l-am dat afara pe tanar de pe lista de prieteni 🙂

 17. Bibliotecaru Says:

  Cred că România trece la mercantilism, unica valoare banul exprimat prin profit maxim cu investiţie şi efort minim, şi la globalizare, în primul rând prin funcţie economică. Cred că este o schimbare a valorilor, până la un punct absolut normală. Cei tineri trebuie să-şi construiască mai întâi valorile şi apoi să se raporteze la ele. S-ar putea ca peste 50 de ani patriotismul să fie legat nu de cultură ci de avere…

 18. mihaicirjan Says:

  Pentru a reveni la subiect si pentru ca sunt un pic socat (si fireste, preluand aerul paunescian al ditirambei dumneavoastra, desi nici unul dintre noi nu are maiestria Bardului):

  Ma doare sa vad ca social-democratia este reprezentata prin discursuri nationaliste, pur si simplu lasand la o parte, stergand cel putin doua sute de ani de istorie a socialismului european. Ma doare sa vad ca in „panteonul” dumneavoastra istoric e asa o degringolada: sefi de rascoale taranesti alaturi de cei care i-au legat pe serbi de glie.
  Ma doare sa vad ca nu simtiti o contradictie aici, ca un om de stanga ce va aflati.
  Ma doare sa vad “religia ortodoxa a poporului nostru” ca si cum acest lucru ar defini aceasta frumoasa, faimoasa entitate ce suav transpare din gandurile dumneavoastra excluzand romanii de alte confesiunii. Ma doare sa vad ca aceasta sintagma nu va atrage deloc atentia, dupa ce ati laudat organizarea interconfesionala a Libanului.
  Ma doare sa vad ca , in ochii dumeavoastra, a studia istoria Romaniei intr-o limba straina e scandalos, ca nu ati invatat nimic din atitudinea unor oameni precum Jean Juares, Leon Blum.
  Ma doare sa vad ca rezultatele nationalismului ceausist, dupa cum remarca domnul Stely, sunt atat de puternice si ca “trainicile sale vlastare” au o voce in Parlament.
  Ma doare ca un om de stanga poate considera Muntii Apuseni “templu sfant.”
  Patriotismul inseamna sau poate insemna, pentru un politician de stanga, datoria de a apara drepturile social-economice si traditiile culturale ale romanilor, romilor, ungurilor, sasilor s.a.m.d. din aceasta tara. Inseamna printre altele a fi constient de faptul ca anumite personalitati istorice, precum Mihai Viteazu sau Avram Iancu, ocupa diferite roluri in diverse istoriografii nationale.
  Ma doare sa vad ca istoria socialismului de la care va legitimati, ca si istoria Romaniei va este atat de straina.
  Ma doare cand ma gandesc ca cititi poezie atat de proasta.
  Si v-o spun tot ca un om de stanga.
  P.S. Si pentru a cita cateva versuri din opera Poetul (preferatele mele,cred)
  Da, noi avem Mureş si Prut si Trotuş,
  şi Olt, şi Jiu şi alte râuri totusi”
  (“Da, mai avem” din Istoria unei Secunde, 1971)

 19. Adaam Says:

  Sarut mana, Oana. Ma bucur ca mai sprijina cineva tarisoara asta a noastra, saracuta de ea, tara care nu-si mai permite nici cea mai marunta generozitate. Trebuie schimbata pozitionarea atat de paguboasa a Romaniei si voi, tinerii politicieni trebuie sa o faceti. Dati adevaratul sens „ospitalitatii romanesti”. Prea i-am lasat pe toti sa-si faca mendrele pe aici. Prea am tinut piept hoardelor care ne-au umplut de sange pentru ca frantujii sa-si rafineze ziarele si italienii sa se scalde in tomate. Era bine sa fi avut si noi o Romanie mai la Est dar n-am avut sansa lor. Ne-am fi permis si noi, acum, rafinamente filosofice si teorii goale de continut. Sa nu cazi in capcana generalizarii. Fiecare tara are „stanga” ei!

 20. oana niculescu mizil Says:

  Bibliotecaru, din nefericire, degringolada politica romaneasca si exhibarea brutala a non-valorilor distrug modelele pozitive pentru noile generatii. Idealismul aproape a disparut, generozitatea este considerata deplasata, blazarea a devenit o moda, iar patriotismul este desuet. Sa speram ca, totusi, este vorba despre o revolta temporara si ca nu este totul pierdut, ca vom avea generatii sanatoase care isi vor apara patria ori de cate ori va fi nevoie.

  Mihai, imi pare rau ca sunt o deceptie atat de mare pentru tine, mai ales ca esti, ca si mine, de stanga, dar, cum spunea si Adaam, sunt prea furioasa acum, ca sa teoretizez. Vad, pe viu, cum romanii sunt trasi pe roata si realizez ca vremea dulcegariilor politice a trecut, demult. Ti se pare ca o lupta principiala poate salva ce mai e de salvat din Romania?

 21. vercigentorix Says:

  Ce buna esti, Oana !

 22. Catalliin Says:

  sa ne kakam in ea de tara nenorocita ,mi-e scirba de ea.Cine oare ar mai fii atit de dement si lipsit de creier incit sa mai simta ceva pentru tara asta .Cit despre ”datorita” tinerilor barbati de a mai merge sa lupte pe front in caz de razboi NICI AIT!. EU unul as prefera s-o vind inamicului si sa emigrez.Oricum tara asta nu mai este de mult a mea si nici nu va mai fii vreo data .La fel ar trebui sa faca si restul tinerilor barbatii din tara asta pe care insasi tara asta nenorocita ia tradat si ia dispretuit pina la ultimile culmi

 23. avsd Says:

  NU VA MAI LASA-TI IMPROSCATI CU URA IMPOTRIVA ACESTEI TARI MINUNATE,
  A FI ROMAN E UN PRIVILEGIU.
  AS DORI SA VA ABONATI LA http://mandriadeafiroman.blogspot.com/
  VOM FACE TUTUROR O INJECTIE CU PATRIOTISM.
  VA ROG SA NE ADUNAM TOTI CEI CARE CRED IN ROMANIA.
  O viata avem Români si o cinste!Desteptati-va ca am dormit destul!(Filmul Mihai Viteazul 1971,regia:Sergiu Nicolaescu)

 24. Emil Says:

  Hai ma, nepoata lu’ comunistul Mizil a ajuns sa se bata cu caramida in piept despre mandria de a fi roman. Nu v-af fi rusine…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: