Conditia femeii in criza actuala si provocarile politice ale viitorului

 

Dr. H. C. Susanne Kastner: „femeile nu alearga repede dar au anduranta”

In Romania, femeia este in criza dintotdeauna. Intr-o tara in care patriarhatul si misoginismul primeaza, iar conflictele nu se rezolva  prin comunicare, ci se sting “cu bata”, prin victoria celui mai puternic, conditia femeii nu poate fi decat precara si degradanta. Cu atat mai mult in aceste zile negre ale crizei mondiale in care problemele latente sociale se ascut si se acutizeaza. Nu este in intentia mea sa jignesc sexul masculin sau sa aduc prejudicii de imagine barbatilor romani. Cunosc oameni minunati, barbati in adevaratul sens al cuvantului, unul dintre ei fiindu-mi sot. Si, cu toate astea, nu ne puteam ascunde dupa degete si nu ne permitem sa nu recunoastem ca, in Romania, abuzurile la care sunt supuse femeile au fost si sunt un fapt dovedit cu expunere maxima, incepand cu agresiunile casnice, in special pe fondul abuzului etanolic, continund cu cele sexuale si sfarsind cu inegalitatea de sanse in profesie si cariera.

Masa rotunda de ieri a tratat conditia femeii in criza actuala si provocarile politice ale viitorului si a fost
organizata de fundatia Friedrich Ebert Stiftung si Clubul femeilor Social Democrate, cu invitata de onoare doamna Dr. H. C. Susanne Kastner.

Discutia a avut ca punct central implementarea unei noi arhitecturi politice la nivel european, in care femeia sa aiba rolul ei recunoscut si respectul cuvenit, in paralel cu tendinta guvernamentala distructiva a statutului acesteia in tara noastra, prin reducerea salariilor, blocarea locurilor de munca in sectorul public, sau marirea varstei de pensionare, atacuri directe la romance, avand in vedere ca domeniile invatamant, sanatate si asistenta sociala sunt ocupate 70% femei de catre femei.

Susanne Kastner, pornind de la faptul ca “totul poate fi schimbat” a afirmat cu optimism: ”sunt de multi ani in politica si am vazut multe partide la putere, de toate culorile, nimic nu e etern in politica” si a insistat pe importanta creerii Cartei Sociale Europene pentru salvarea valorilor de stanga. A continuat discutia prin explicarea masurilor socio-economice luate in Germania – PACHET DE IMBUNATATIRE A CONJUCTURILOR ECONOMICE – in vederea stoparii crizei mondiale:

1) Implementarea programelor gen “Rabla” si contractari, in urma unui lobby puternic cu China, care au repus in miscare industria de automobile, (40% din locurile de munca sunt in aceasta industrie),
2) Ministrul Muncii (social-democrat) a hotarat sa vina in ajutorul angajatilor din sistemul public si cel privat prin program redus de munca si evitarea concedierilor; in acest fel, la terminarea crizei, societatile au personal sa reporneasca activitatea, iar angajatii sunt multumiti ca au locuri de munca chiar daca se puteau baza pe un salariu mai mic, dar stabil; stopare somajului si stabilitate sociala.
3) A fost deschisa “o parasuta de salvare” pt banci prin garantii date de stat pentru ca, in cazul in care ar da faliment, bancile sa aiba posibilitatea sa ia credite de pe piata financiara, in valoare de 480 miliarde euro.
4) S-a recurs la salvarea IMM-urilor prin investirea a 115 miliarde euro pentru salvarea de la faliment a unor firme competente din industrie.
5) Structurile administrative ale land-urilor au primit bani cu care au finantat proiecte in infrastructura: construirea de scoli, crese,  repararea spitalelor, atat pentru ocuparea fortei de munca si stoparea somajului, cat si pentru aducerea banilor in economie (prin consum); s-au creat nu mai putin de  300.000 de noi locuri de munca numai in domeniul energiei regenerabile si numai prin investitii noi in acest domeniu.
6) Stimularea consumului prin ridicarea alocatiei per copil la 100 euro cu efect direct asupra conjucturii economice si asupra puterii de cumparare; la fel, s-a marit indemnizatia pentru copiii cu varste intre 6-13 ani
7) Deduceri de tva la 7% pt hoteluri.

S-a conchis ca cei care conduc statul roman sunt indiferenti la orice tip de inegalitate sociala si nepasatori la modul cum este gestionata economia de piata actualasi, ca atare, este nevoie de o lupta sustinuta pentru protejarea femeilor, dar si pentru pastrarea ordinii sociale prin participare echitabila a femeilor in viata publica.

Anunțuri

2 răspunsuri to “Conditia femeii in criza actuala si provocarile politice ale viitorului”

 1. ela Says:

  Ona nu te lasa intimidata de ticalosii care te ataca.Mergi mai departe, fi puternica PD-istii or sa dispara daca voi sunteti puternici, dar e mult cu base si ai lui inca atatia ani, base deja vrea sa-si instaleze predecesor deaia jecmanaste poporul talpa tarii p nu are scupule si ia bani de la nevoiasii fara aparare pentru a-si consolidat armata de slugi ordinare.

 2. Medusa Says:

  Doamna Mizil, vă spun eu cum stă treaba cu „protecţia” pe care o oferă acum Statul român femeilor agresate în familie.
  La ora actuală nu se acordă NICIUN LEU pentru programe de prevenire şi combatere a violenţei împotriva femeilor. Agenţia pentru Protecţia Familiei a fost desfiinţată. Cele două centre pilot de consiliere şi asistenţă pentru victimele violenţei în familie au fost şi ele desfiinţate.
  Adăposturile alea puţine care existau au fost trecute în administrarea autorităţilor locale. Inutil să vă spun că s-au închis în marea lor majoritate din lipsă de bani. Un adăpost care mergea bine de ani buni de zile cum e cel de la Făgăraş a fost închis acum o lună de Consiliul Judeţean Braşov pe motiv că veneau femei cu copii din toată ţara şi ei ar fi trebuit să finanţeze numai programe pentru locuitorii judeţului nu şi din alte judeţe. Cinici, ştim.

  Legislaţia românească nu conţine ordinul de restricţie împotrva agresorului, deci un bărbat care îşi bate nevasta se poate întoarce liniştit acasă după ce îl ia poliţia la secţie şi-i dă o amendă (pe care o plăteşte familia, adică şi victima). Normal ar fi ca agresorul să plătească cu privare de libertate, măcar câteva zile, nu cu amendă. Apoi să i se dicteze un ordin de restricţie şi să nu se poată apropia de victimă.
  Aşa e legislaţia în majoritatea ţărilor din UE.

  În paralel ar trebui formaţi şi poliţiştii, pentru că victimele violenţei domestice, la fel ca în cazurile de viol sau alte agresiuni sexuale, sunt deosebit de vulnerabile iar din cauza presiunii şi a ruşinii ajung să-şi retragă plângerea. La noi poliţia descurajează femeile să meargă mai departe cu plângerile. În Brazilia de victimele violenţei domestice se ocupă poliţistele, femeile-poliţist, pentru că au o doză mai mare de empatie şi victima se simte mai confortabil să se adreseze unei femei.

  În spitalele de urgenţă ar trebui să existe consiliere psihologică ogbligatorie pentru femeile „care alunecă în baie” sau „au căzut pe scări”, dacă medicul constată că loviturile au fost cauzate de agresiuni.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: