Contributia fondurilor europene la integrarea populatiei Roma – Reuniune la nivel inalt

Interventia mea la Reuniunea la nivel inalt „Contributia fondurilor europene la integrarea populatiei Rome” de astazi, 12 octombrie, de la Hotel Intercontinental.

Doamnelor, domnilor,

Sunt Oana Niculescu-Mizil, deputat in Parlamentul Romaniei si ma simt mai mult decat indreptatita sa am aceasta interventie, pentru ca sunt in deplina cunostinta de cauza in ceea ce priveste comunitatea roma in Comunitatea Europeana. Cunosc problemele romilor in Romania, in Europa, si motivatiile lor:

–          Sunt deputat in Colegiul 20 din Bucuresti, in Cartierul Ferentari, cartierul cu cea mai mare densitate de romi din Capitala.

–          Sunt presedintele organizatiei judetene PSD Calarasi, iarasi un judet al Romaniei cu o mare densitate de romi si cu localitati preponderent rome.

–          Cu un timp in urma, la invitatia oficialitatilor din tarile Uniunii Europene, impreuna cu o delegatie PSD, am avut ocazia sa vizitez taberele de romi din Franta si Italia si m-am documentat in ceea ce priveste nivelul de trai al romilor cel putin in aceste tari.

Astfel, competenta mea este, in egala masura, bazata pe date certe si pe studii aprofundate dar este si empirica. I-am cunoscut pe romi acasa la ei, in familie, le stiu obiceiurile, calitatile, defectele si aspiratiile. I-am cunoscut si ii cunosc pe romi aici, in Romania, dar si in Europa.

Trebuie sa pornim de la ceea ce stim cu totii, cei de aici, si anume ca romii europeni nu au, neaparat cetatenie romana. Pot fi, la fel de bine, bulgari sau rusi sau unguri, etc. Nu putem spune “toti romii din Europa sunt romani”, cum nu putem spune “toti maghrebianii din Europa sunt francezi”. Mai mult decat atat, este imperios necesar sa ne obisnuim cu faptul ca romii, indiferent de cetatenia lor SUNT CETATENI AI COMUNITATII EUROPENE si au drepturile si obligatiile care decurg de aici.

Inainte de a intra in problematica roma, voi face un apel catre dumneavoastra si forurile pe care le reprezentati, apel care va trebui sa ramana in backgroundul interventiei mele si sa se cristalizeze ca un principiu moral si psiho-social general-valabil: Trebuie sa spargem cercul vicios care impinge minoritatea roma la marginea societatii pentru simplul fapt binecunoscut ca “cetatea” va primi de la cetatenii ei exact ceea ce ofera. Romii, ca si restul societatii civile, vor intoarce “serviciile” primite de la stat sau guvernanti in maniera in care aceste foruri i-au servit in decursul timpului. Sa nu ne asteptam ca inghesuind oameni in ghetouri sau in tabere marginase, ca pe animale in cusca, acestia sa ne multumeasca si sa participe la binele comunitar cu deschidere si bunavointa. Romanii au un proverb: “daca semeni vant, culegi furtuna”. Asa se intampla si cu oamenii, asa se intampla si cu romii: cum ii tratezi asa te trateaza, ii agresezi, te agreseaza, ii desconsideri, te desconsidera.

Toate acestea fiind spuse, ma intorc la problemele care tin strict de disfunctiile interne, romanesti, in ceea ce priveste minoritatea roma.

 1. in Romania, autoritatile de management sunt subordonate politic PDL-ului si sunt, in general, conduse de oameni fara competente in domeniu, pusi in functie pe crieterii in exclusivitate politice.
 2. Expertiza extrem de redusa in sanul agentiilor de management duce la blocaje (in unele cazuri extreme) ale proiectelor in desfasurare in special ale acelor proiecte care nu sunt motivate politic.

 

 1. Guvernul nu are deloc expertiza pe partea de incluziune sociala. Numirea secretarului de stat pentru romi este o gafa  acesta neavand nici legitimitate nici expertiza sa ocupe aceasta pozitie.

 

 1. Fondul Social European are un impact redus din cauza lipsei de abordare integrata. Fondul de dezvoltare rurala si fondul de dezvoltare regionala trebuie sa fie deasemenea folosite in procesul dealtfel extrem de complex al incluziunii sociale al romilor

 

 1. Mecanisme efective si dedicate atat la nivelul comisiei cat si la nivelul guvernelor nationale sunt o conditie necesara pentru a avea succes in procesul de incluziune sociala a romilor.

 

 1. Strategiile nationale de incluziune trebuie croite pe fondurile structurale si bugetate corespunzator. Focusul trebuie sa fie pe stimularea cetateniei active, schimbarea atitudinilor negative si pe crearea de resurse umane rome pe termen scurt si mediu , educatie, angajare pe termen mediu si lung.

 

 1.  ANR ( Agentia Nationala pentru Romi) -ul e complet nefunctionala fiind subordonata politic. Costurile ineligibile din fondurile structurale depasesc 1.000.000 de EUR . Impactul este inexistent in sanul comunitatilor de romi care se confrunta cu dificultati mari si esec total in stimularea cetateniei active.

Concluzia este ca problematica roma nu este o problema prioritara pentru actualul guvern al Romaniei, pentru stat si nu pare sa fie nici macar pe agenda de lucru.

Solutii de ordin intern:

–          Este nevoie urgenta de experti independenti, de profesionisti, pentru a face functionale toate aceste mecanisme pro-integrare. Task-Force-ul pe romi al Comisiei (direct sub conducerea domnului Andor) trebuie urgent sa includa experti romi cu experienta la nivel de grassroot care sa poata ajuta Comisia in a indentifica blocajele si solutiile la nivel national dar si European.

 

–          Este necesar ca si celelalte partide politice sa includa romi care sa poata promova mult mai bine conceptul de cetatenie activa si care sa condamne cersetoria, traficul si criminalitatea din sanul unora din comunitatile de romi. Specific ca Partidul Social Democrat are in componenta sa romi interesati si activi in domeniu, dar interventiile lor raman aproape nule sub actuala Putere.

Problematica Uniunii Europene in ceea ce priveste incluziunea minoritatii rome este binecunoscuta. Nu are rost sa repet lucruri deja stiute, dar voi incerca sa trag niste concluzii si sa sugerez niste solutii care ar ameliora sau chiar ar rezolva  unele probleme.

 1. Sa luam exemplul Frantei, atat de vehementa impotriva romilor. Oficialitatile franceze sunt cele care au dat permisiunea creerii taberelor de romi ilegale pe teritoriul ei. Legea nu permite derogari care, in final, sa se intoarca impotriva potentialilor delicventi.

 

Aceste tabere care, pe parcurs, au creat probleme, au existat si s-au dezvoltat cu consimtamantul statului francez.

 

Trecand peste faptul ca romii (si aici nu ma refer numai la romii de cetatenie romana) au devenit, intre timp, masa de manevra electorala pentru diferite partide si diferiti lideri europeni, va intreb: Ce rost au aceste tabere si, mai ales, de ce se continua izolarea romilor in Europa, atat timp cat toate statele europene “gazde” pluseaza pe ideea de incluziune, pe integrare, pe deschidere?

 

 1. In paralel, putem dezbate exemplul Spaniei care nu a acceptat niciodata ideea de tabere ale romilor, de gheto. Doar 5% din ţigani traiesc in tabere improvizate, în timp ce aproape 50% din aceştia sunt proprietarii propriilor locuinţe.

 

Faptul ca nu auzim despre infractionalitatea roma pe teritoriul spaniol nu insemna ca nu exista romi in Spania. Din cele 10-12 milioane de romi care traiesc în Europa, Spania găzduieşte a doua cea mai mare comunitate, estimata la 970.000 de persoane.

 

Aproape intreaga populaţie romă are acces la sistemul de sanatate si  se estimează că 75% au venituri constante.

 

Totodată, Spania investeşte in educatia romilor, factorul esential pentru a ridica tiganii din saracie. Aproape toti copiii romi sunt inscrisi la scolile elementare, iar peste 85% din tiganii din Spania stiu sa scrie si sa citeasca.

 

Modelul spaniol de a confrunta şi gestiona problema imigrantilor de etnie roma este un exemplu pozitiv si demn de urmat in randul statelor europene din ce in ce mai inversunate in aplicarea unor masuri drastice si restrictive tiganilor stabiliti în spatiul comunitar.

 

Iar toate aceste rezultate pozitive rezulta dintr-un fapt extrem de simplu care nu tine de strategii complicate si calcule sociologice: acela de a trata romii ca pe oricare dintre cetatenii Europei si a-i lua in considerare, ca atare.

 

–          Romii nu au nevoie de tabere si ghetoizare, de izolare. Ei trebuie sa traiasca liber, acolo unde isi aleg, ca oricare cetatean european, fara sa fie orientati catre comunitati inchise, chiar daca acestea le dau impresia de putere si siguranta. Adevarata putere de integrare consta in efortul de a te adapta in spatiile si civilizatia „gazda”, de a locui printre ceilalti cetateni europeni, de a primi educatie in mijlocul elevilor de alte nationalitati, de a munci cot la cot cu cei care nu sunt, neaparat din comunitatea roma.

Ca atare…

–          Ei trebuie sa fie constientizati de individualitatea lor, a fiecaruia in parte, de entitatea lor dincolo de aparteneta la un grup care isi creaza propriile reguli si legi.

 

–          Romii au nevoie sa li se recunoasca identitatea prin acte de identitate personale. Confirmarea identitatii ii va face responsabili si ii va obliga sa respecte legea, asa cum se intampla oricarui cetatean al planetei.

 

–          Trebuie evitata amprentarea umilitoare care seamana atat de mult cu insemnarea cu fierul rosu a animalelor intr-o turma, cu insemnarea detinutilor intr-un lagar de concentare.

 

–          Individul nu trebuie sa raspunda legal si moral pentru actele grupului si nici grupul pentru actele individului, in fata legii – suntem intr-o Europa moderna, nu traim in triburi.

 

Un proiect care ar revolutiona foarte mult eforturile de incluziune a romilor in Comunitatea europeana ar fi un Canal TV educativ de nisa, specializat pe problematica roma, cu target atat romii din Europa cat si ceilalti cetateni ai Europei. Sa nu uitam ca acesta a fost proiectul cu cel mai mare succes pe care l-au avut americanii in incercarea lor de integrare a cetatenilor de culoare. Canalul poate avea un program variat, incepand de la cursuri de limba, cultura si civilizatie, pana la emisiuni de divertisment de factura roma dar si specifica celorlalte nationalitati.

Initierea de programe asemenatoare programului “Gypsy Secretariat Foundation Acceder”, prin intermediul caruia, tinerii romi fara loc de muncă participa la cursuri de instruire care-i ajuta sa obţina o calificare echivalenta cu diploma de bacalaureat. In baza unor conventii cu societatile comerciale private, cei mai multi absolventi obtin locuri de munca in diverse companii.

Sa nu uitam ca romii au o cultura interesanta sunt talentati si priceputi in diverse mestesuguri, unele invatate din tata in fiu. Reinfiintarea centrelor mestesugaresti tiganesti este, iarasi, o metoda de incluziune sociala cu mare randament. Acum, desi exista o asociatie a mestesugarilor de etnie roma, tiganii care practica dintotdeauna aceasta meserie nu sunt niciodata invitati la tirgurile de profil. Ei sunt supusi marginalizarii si discriminarii in chiar domeniul care ar putea ajuta societatea civila sa treaca peste prejudecati in ceea ce-i priveste.

Romii au nevoie de lideri si modele. Lideri de opinie morali, pozitivi, care sa fie recunoscuti si respectati pentru calitatile lor umane si profesionale, nu sa fie urmati de ceilalti din teama sau dintr-o admiratie data de forta fizica. Promovarea acestor modele este un element de civilitate si progres  in comunitatile inchegate si bine structurate.

Dar, mai ales, romii trebuie responsabilizati la nivel social. Ei trebuie sa inteleaga ca traiesc intr-o societate ale caror legi trebuie respectate, o societatea care ofera in masura in care primeste si care, mai ales, nu da nimic degeaba. Ma intorc iarasi la exemplul autoritatilor spaniole care au obtinut rezultate pozitive prin asigurarea accesului la serviciile sociale de baza, in vederea procesului de incluziune sociala a romilor, in special la programul prin care romii au acces la sistemul public de obtinere a locuintelor, la sistemul medical si la ajutor financiar, doar daca isi trimit copiii la scoala. Aceasta conditionare pozitiva a rezolvat problemele multor familii de romi din Spania.

*

 

High Level Event – Contribution of EU funds to the integration of Roma

 
The EU and the Member States have a special responsibility to improve the situation of the Roma people.
The inclusion of the Roma will have important human, social but also economic benefits for our society and
will be an essential building block of the Europe 2020 strategy.
A powerful EU framework of legislative, financial and policy coordination tools is already available to
support Roma inclusion, but more needs to be done.
As part of its efforts to promote the use of EU funds to support the integration of the Roma, the Commission
has convened high level events in Romania in October 2010. These events aim at raising awareness about
the opportunities offered by EU funds, promoting their use and improving the impact of projects supported
by them. They are also part of a process towards a better involvement of the Roma in the implementation of
the EU funds operational programmes.
These events will bring together representatives from EU, national and local public authorities as well as
from civil society with the common aim to use EU funds in the most effective manner to improve the socioeconomic
situation of the Roma.

Anunțuri

2 răspunsuri to “Contributia fondurilor europene la integrarea populatiei Roma – Reuniune la nivel inalt”

 1. popateapa Says:

  Schimbarea in sanul etniei poate fi facuta prin ea insasi!Oameni precum Madalin Voicu,numai un exemplu,ar putea sa educe unul doi tineri! Acestia reveniti in sanul comunitatii sa puna in aplicare ce au invatat! In scoli este mai greu de inavatat! Aceasta schimbare poate avea o tinta in ani!

 2. Happy Birthday, Mister President Basescu, si Boldog Születésnapot! « Oana Niculescu-Mizil Says:

  […] traditional, din ceea ce fura”.  Niciodata domnul Presedinte nu a tinut cont de romi, iar problematica roma nu este si nu a fost prioritara pentru dumnealui si actualul guvern al Romaniei. Stim, doar, ca in […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: