Toți cei care vorbesc despre autonomia Ținutului Secuiesc să-și pună pofta în cui!

Am urmărit cu indignare ceea ce a spus domnul Laszlo Kover, Președintele Parlamentului Ungariei, sîmbătă la Târgu Mureș. Am fost uimită să văd atâta iresponsabilitate și superficialitate din partea unui înalt oficial al unui stat, care acționează total împotriva spiritul european. Sincer, între Jobbik, partidul extremist maghiar care se ține și el de ședințe războinice prin România, și FIDESZ, dacă luăm în considerarea declarațiile domnului Kover, distanțele par a se relativiza până la nivelul în care e greu să faci distincția între cele două partide. Nu-i de mirare că cele două formațiuni colaborează atât de bine la modificare Constituției Ungariei, cu precădere la acordarea dreptului de vot pentru maghiarii dinafara granițelor.

Oricât de rupte de realitate ni s-ar părea afirmații precum cea a Președintelui Parlamentului Ungariei, ele trebuie să primească un răspuns foarte ferm și tăios atât din partea autorităților de la București, cât și din partea tuturor partidelor politice. Este inadmisibil să vedem imixtiuni în organizarea statală a României din partea unei voci oficiale a Ungariei. Toată pledoaria pentru autonomia Ținutului Secuiesc, un spațiu care nu există din punct de vedere politic și juridic, reprezintă o călcare în picioare a demnității ardelenilor și a Constituției României. Prin astfel de poziții sunt încurajate mișcări ilegale care pun în discuție caracterul național al statului român, statuat în articolul 1 din Constituție și modificabil doar printr-o eventuală revoluție.

Nu avem nevoie de nostalgici politici care să vină în România pentru a crea premise pentru evenimente precum cele care au avut loc, tot la Târgu Mureș, în 1990. Dacă nu respecți ce se întâmplă într-o altă țară și dacă încerci să faci jocuri de imagine cu chestiuni atât de importante și sensibile, atunci trebuie să te aștepți de la cele mai dure reacții. România și Ungaria nu pot fi parteneri serioși dacă, de fiecare dată când ajunge în Ardeal, un oficial maghiar mai lansează șopârle naționalite, vrăjit fiind de visul Ungariei Mari. Decât să vă ia gura pe dinainte, dragi parteneri maghiari, mai bine stați acasă și vă exersați acolo atitudinile revanșarde mascate prin deturnarea sensului discursului european despre descentralizare și minorități.

În tot acest teritoriu al penibilului diplomatic, ceea ce mă uimește este că nici Băsescu, nici Boc, nici Ministrul de Externe nu au crezut că e necesar să spună ceva, să taxeze drastic un demers care pune în paranteză integritatea teritorială a statului român. E tot mai clar că puterea preferă, atunci când e în joc interesul național, lipitul de scaune și plasturele pe gură. Eu aștept ca reprezentanții noștri în materie de politică externă să exerseze și poziția de oameni de stat, cerând oficial lămuriri Budapestei despre ce s-a rostit sâmbătă la Târgu Mureș. Până acum ne-am lămurit de faptul că dl Baconschi are alte planuri personale, dar îi dau o veste proastă: nu poți să te faci preș și apoi să ceri încrederea oamenilor. Nu așa se face politică. Mai înțeleg că președintele Traian Băsescu nu are niciun fel de anvergură internațională, că nu îl cunoaște mai nimeni și că mai nimeni nu îl bagă în seamnă. Dar este totuși președintele ROMÂNIEI și ca atare, trebuie să ia o poziție!

În final, un cuvânt pentru toți politicienii maghiari care înțeleg să intre cu bocancii plini de noroi atunci când îi invităm politicoși în Transilvania: respectați dacă vreți să fiți respectați, nu scuipați pe Constituția noastră căci nu vom întoarce obrazul!

 

Anunțuri

3 răspunsuri to “Toți cei care vorbesc despre autonomia Ținutului Secuiesc să-și pună pofta în cui!”

 1. Cutremurul din Japonia. Influente imediate asupra economiei mondiale! « Popateapa's Blog Says:

  […] ,Aliosa ,Amza Carmen ,Bogdan Marinescu ,Basarica ,fragmentarium ,Madi si Onu ,Mariana Ciutacu ,Oana ,Sfinx ,Theodora ,Cati Lupascu ,Corina Cretu si […]

 2. TRAIAN TANASA Says:

  Asa-i cand „în sfatul ţării se adun”‘:
  „Tot ce-n ţările vecine e smintit şi stârpitură,
  Tot ce-i însemnat cu pata putrejunii de natură,
  Tot ce e perfid şi lacom”
  si care
  „Numai banul îl vânează şi câştigul fără muncă”.
  ––––––––––––––––––––-
  Asa ca mai vizionati:

 3. oana niculescu mizil Says:

  Un adevarat patriot care prin poezie a reusit sa impresioneze intr-un mod constient situatia in care se afla Romania astazi. Multumim Dumnealui pentru efortul depus.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: