Scrisoare deschisă către domnul Cseke Attila, Ministrul Sănătății

„Stimate domnule Ministru Cseke,

Vă scriu pentru a-mi exprima profundul regret față de modul în care înțelegeți să vă faceți datoria ca Ministru al Sănătății, ca om pentru care accesul egal și facil al fiecărui român la servicii medicale de calitate ar trebui să fie o prioritate absolută. În acest sens, consider, alături de zeci de mii de călărășeni, că ceea ce propuneți ca reformă a sistemului sanitar, prin reprofilarea și comasarea unor unități spitalicești, are toate premisele în a se constitui într-o adevărată bombă socială pentru o Românie săracă și, cel mai trist, sărăcită de speranța unei vieți mai bune.

Alături de o întreagă țară, am avut vineri, 1 aprilie 2011, ocazia să văd ce înseamnă, în domeniul sanitar, „ieșirea din recesiune”: mii de pacienți mutați cu tărgile în alte spitale pentru că cele în care se aflau și de care aveau atâta nevoie urmau să se reprofileze în cămine pentru bătrâni. La suferința unor oameni aflați pe patul de spital, dumneavoastră, domnule Ministru, alături de Guvernul din care faceți parte, ați adăugat nepăsarea și disprețul, în numele unei reforme a statului care produce doar victime în rândul populației și care ne ajută să ne afundăm, în orice statistică oficială a Uniunii Europene, în coada clasamentului.

De aproximativ două luni, de când ați anunțat proiectul de reprofilare și comasare a unor unități spitalicești, nu este întâlnire publică în care călărășenii să nu mi se plângă despre cât de greșite și împotriva lor sunt măsurile ministerului dumneavoastră. Unii îmi vorbesc despre Spitalul de Pneumoftiziologie Călăraşi sau despre Spitalul de Psihiatrie Săpunari, amândouă comasate cu Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi. Oamenii simt că această nouă reformă nu va aduce nimic bun pentru ei.

Cei mai mulți dintre călărășeni sunt îngrijorați însă de situația Spitalul Orăşenesc Budeşti, aflat în administrarea Consiliului Local Budești, transformat peste noapte în cămin pentru bătrâni. Îmi e imposibil să înțeleg de ce e restructurat un spital care a fost preluat, printr-o decizie unanimă, de Consiliul Local în vara anului 2010 fără datorii la bugetul stat şi deserveşte aproximativ 40.000 de locuitori. Mai mult, unitatea spitalicească a intrat într-un amplu proces de modernizarea, care nu numai că nu s-a oprit, dar este și în grafic și mai bine de trei sferturi din lucrări sunt finalizate, inclusiv camera de gardă. Toate lucrările de renovare au adus spitalul din Budești la norme europene. Printr-o simplă semnătură, oameni bolnavi și sărăci sunt puși în dificultate. Cum spitalul din Budești, care în acest moment acționează ca un filtru pentru spitalele din capitală în așa fel încât tratamentul să se defășoare cât mai aproape de cetățean, va fi desființat, locuitorii din Plătărești, Fundeni, Gălbinași, Sohatu, Vasilați, Frumușani și Șoldanu, vor trebui să se deplaseze zeci de kilometri, până la spitalul din Oltenița sau și mai mult, până la spitalele din București. Nu știu, domnule Ministru, care e viziunea dumneavoasstră asupra descentralizare, dar ceea ce faceți la Budești, punând zeci de mii de oameni pe drumuri în căutarea asistenței medicale, nu are nicio legătură cu aducerea serviciilor medicale cât mai aproape de pacient.

Prin întâlniri și discuții pe care le-am avut cu mulți colegi din țară, știu că situații precum cea de la Budești sunt cel puțin una în fiecare județ. Oamenii sunt nervoși și nemulțumiți, sunt îngrjorați și faptul că nu primesc informații de la titularul portofoliului Sănătății nu face altceva decât să accentueze această stare de anormalitate. Domnule Ministru, v-am adresat în repetate rânduri invitația de a vă deplasa în Călărași, pentru a putea vedea cu ochii dumneavoastră exact situația spitalului de la Budești pentru a putea asculta vocea comunității. Doresc și pe această cale să vă invit la Budești, este minimumul pe care îl puteți face pentru acești oameni, în condițiile în care le închideți spitalul. Sper că aveți curajul și demnitatea de a nu refuza să vă uitați în ochii oamenilor a căror viață o afectați prin deciziile dumneavoastră.

Am crezut, domnule Ministru, că, măcar într-un final, vă va veni gândul cel bun și veți pune capăt reformei antisociale referitoare la comasarea și reprofilarea unităților spitalicești. Se pare însă că nu aveți nicio urmă de decență și ați pierdut contactul cu realitatea medicală din România. Consider că este momentul ca opoziția să reacționeze și, ca Președinte al PSD Călărași, voi propune inițierea unei moțiuni simple în ceea ce privește problematica spitalelor, tocmai în ideea de a lansa un semnal clar că direcția spre care orientați sănătatea românească este total greșită.

Cu profund regret față de modul în care înțelegeți să vă faceți datoria ca Ministru al Sănătății,

Oana Niculescu-Mizil
Președinte PSD Călărași”

Reclame

7 răspunsuri to “Scrisoare deschisă către domnul Cseke Attila, Ministrul Sănătății”

 1. Ioan Dumitru Says:

  Voiam să vă întreb dacă veţi scrie o carte de memorii despre părinţii şi bunicii dumneavoastră.

 2. Roxana Iordache Says:

  E un regim satanic şi voi, „USLAŞII”, trebuie să fiţi înţelepţi ca şerpii şi curaţi ca porumbeii, ca să-i daţi jos pentru noi. De fapt, parlamentari ca tine anulează distincţia noi-voi.

  Ieşiţi în mijlocul oamenilor! N-au cum să iasă, dacă nu vă văd mereu printre ei. Şi vor ieşi pentru calitatea voastră de oameni pe care îi simt aproape, solidari, mai mult decât pentru calitatea voastră de parlamentari. Mai precis, printr-o atitudine directă şi deschisă, veţi reuşi să reabilitaţi benefic statutul şi imaginea parlamentarului român.

  Cu un risc asumat de a te supăra – e specialitatea casei 🙂 – am să-ţi spun că e regretabil şi destul de periculos pentru obiectivul nostru comun faptul că PSD nu are un lider pe măsura liderului PNL, în aşa fel încât să facă un tandem puternic şi unanim respectabil. După ce a avut un premier ca Tăriceanu, PNL nu poate ţinti decât sus. După ce a avut un premier ca Năstase, PSD se discreditează dacă îşi coboară stacheta. Părerea mea e că un potenţial premier de talia profesorului Athanasiu sau a unei personalităţi de nivelul lui Ioan Mircea Paşcu, în tandem cu Crin pentru preşedinte, v-ar consolida ireversibil. O imagine de încredere şi forţă.

  Succes!

 3. Vassyle Says:

  Este bine că vă luptați pentru județul unde aveți o funcție POLITICĂ. Dar despre colegiul bucureștean, în care ați fost aleasă niciun cuvânt, nicio postare? De ce faceți această discriminare?
  Oamenii din colegiu nu au aceleași NEVOI și NECAZURI ca și cei din Călărași?

 4. Samira Says:

  ungurul asta este surd si orb , nu este rea ideea sa initiati aceasta motiune de cenzura , acest diabolic este la inceput cu distrugerile din sanatate , pentru ca pana la acest moment a definitivat doar reprofilarea celor 67 de spitale , urmeaza comasarea la inca 111 spitale , sa vezi atunci ca nu mai sunt decat l luna maxim 2.Initiati motiunea si succes

 5. oana niculescu mizil Says:

  Sunt la inceput de drum atat in viata cat si in cariera politica, m-am gandit la un astfel de proiectdar nu in acest moment. Am mare respect fata de parintii si bunicii mei, ei fiind cei care m-au indrumat in viata!

  Am primit propuneri de la jurnalisti renumiti pentru a prezenta viata bunicului meu, Paul Niculescu-Mizil in text si imagini!

 6. oana niculescu mizil Says:

  Draga Roxana, m-au bucurat cuvintele tale. Doresc sa-ti spun ca eu am intrat in politica cu gandul si sufletul curat pentru a face ceva pentru oameni. Dealtfel daca te uiti pe activitatea relatata pe blogul meu, incerc sa fiu mereu printre oamenii simplii, sa incerc sa le preiau mesajul si sa-l duc guvernantilor, desi acestia nu le mai pasa de soarta noastra, soarta romanilor.
  Ma bucur nespus ca esti o tanara preocupata de soarta celorlalti.

 7. oana niculescu mizil Says:

  Stimate Domn,
  Ma intriteaza sa vad spusele Dumneavoastra, pentru ca daca ati citi postarile anterioare, ve-ti putea gasi informatii reale despre activitatea mea in colegiul 20 din Bucuresti si anume:
  – venirea comisarului european Andor la scoala 136, intalnire in care s-au discutat concret oportunitatile de derulare a proiectelor pentru cetateni de etnie roma din colegiul 20
  – ulterior m-am intalnit cu ambasadori ai tarilor europeene tot la scoala 136, pentru a arata conditiile de viata in care traiesc cetatenii colegiului
  – intalniri cu pensionarii militari din colegiul meu, impreuna cu care am creionat o scrisoare deschisa pe care am depus-o la ministrul Apararii pentru a le proteja dreptul garantat de constitutie si anume primirea pensiilor
  – vreau sa va mai spun ca in urma discutiilor cu cei din sectorul 5, am identificat cateva probleme sociale grave pe care le-am transformat in proiect de lege si pentru care ma voi lupta in Parlament.

  Am primit numeroase solicitari de la locatarii colegiului pentru anumite probleme administrative: reparatii strazi, lumina taiata, canalizare, taieri de copaci, pe care le-am transmis primarului sectorului 5 cu promisiune de rezolvare. Chiar am fost personal pentru inspectia finalizarii acestor solicitari, precum sala de sport a scolii 136.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: