Barack Obama, semnul schimbarii

Incepand de astazi, America are un nou presedinte. El este un aparator al drepturilor civile si al democratiei, un pacifist si un vizionar. Numele lui este Barack Obama.

Tot de astazi intreaga lume are un nou lider. Acesta este tot Obama si asta nu pentru ca politica mondiala ar fi dictata de la Washington. In urma unor sondaje de opinie desfasurate in mai toate tarile lumii, Barack Obama a fost preferat ca presedinte de o larga majoritate certificand faptul ca toata lumea are nevoie de o schimbare si mai ales de cineva care se lupta pentru respectarea drepturilor civile ale tuturor cetatenilor de pe glob. Asta inseamna ca, pentru prima oara in istoria lumii, avem de-a face cu un presedinte “planetar”. Barack Obama este vazut ca un presedinte american de tip nou, un om politic care va reconstrui din temelii atat Ameriaca dar si intreaga lume.

Barack Obama a devenit cel de al 44 –lea presedinte american intr-o perioada de criza social –politica dar mai ales economica, la nivel mondial. Alegerea lui inseamna enorm de mult pentru intreaga omenire. El va trebui in foarte scurt timp sa fie garantul respectarii drepturilor fundamentale ale omului si cetateanului, sa se implice in dezamorsarea conflictelor de pe glob care provoaca victime colaterale in randul populatiei civile si mai ales in randul copiilor.

Barack Obama va trebui sa se delimiteze de “Patriot Act” , o lege care permite incalcarea unora dintre cele mai importante drepturi ale omului, dreptul la viata privata si la libertatea de expresie.

Aceasta lege, care permite serviciilor secrete sa aiba acces la informatii in scopul “prevenirii infractiunilor grave”, functioneaza intr-o forma cosmetizata si in Romania.
Este vorba despre Legea nr. 298/2008 care presupune urmarirea telefoanelor si a coresondentei electronice, stocarea datelor private pentru interesul public care, din pacate, nu exista. Legea este inutila din punct de vedere al scopului sau declarat si anume prevenirea infractiunilor grave.

Dar despre aceasta lege voi vorbi maine.

8 răspunsuri to “Barack Obama, semnul schimbarii”

  1. Darael Says:

    Ai grija ce spui. Suna interesant „intreaga lume are un nou lider” dar de aici pana sa crezi ca sa este, e doar un pas. E bine sa nu il faci Oana.

    Cel mai usor le este oamenilor sa se creada chiar pe ei sa nu uiti asta.

    Cat despre Obama, vazut ca „un aparator al drepturilor civile si al democratiei, un pacifist si un vizionar”… te las pe tine sa vezi in timp.

    Dar ca sa Vezi va trebui sa faci diferenta intre realitate si propaganda. Nu e lucru simplu. Dar se poate.

    Proverbul zilei: „la pomul laudat sa nu te duci cu sacul”. Pacat ca oamenii uita repede vorbele intelepte ale stramosilor.

  2. viorica dobre Says:

    Barack Obama … numele acesta se afla pe buzele tuturor…. Sa aiba succes si, cum ar spune unii, „sa ne scoata din criza!!!”

    http://www.vioricadobre.wordpress.com

  3. Onu Ionescu Says:

    Oana,
    Presupun ca ai scris materialul circumstantial, ca om politic, de aceea cu pretuirea pe care o meriti , si ti-i port imi exprim opinia strict personala,vizavi de conotatiile articolului tau: Nu fac din Obama un fetis; nu-mi impune ; am fost maimuta candva, si nu port caciula.Totusi, cu toata delicatetea, daca mareata America, necesita reabilitare din temelii, unde-i rostul ploconirii fata de al44-lea sau presedinte? Eu zic: respectul,convenienta si demnitatea personala, sunt conditii sine qua non pentru fiinta noastra nationala.
    In legatura cu Legea 289/2008, am senzatia ca din motive de vanzari si de rating, s-a declansat o adevarata isterie nationala. Nu sunt slab de minte, dar de cand doar asta aud, de dimineata imi incui mobilul intr-o caseta, iar peste telefonul fix, pun o perna, sa nu-l mai aud, sa nu spun cine stie ce prostii; pot sa stiu ce nebunie logoreica imi vine?Daca as deveni un conspirator inteligent, m-as intalni la o cafea sau la o plimbare civilizata, cu tradatorii respectivi, si tot am rezolva problema. Cred insa, ca in subsidiar, de legea din care media, incearca sa stoarca atata tain, va benefia si dl. dr. S. Oprescu pentru stavilirea escaladei violentei in scolile bucurestene, ca si noi, toti locuitorii, prin efectele sale consecutive. Eu apreciez ca legea, atat de spurcata, dupa obiceiul stramosesc, are subtile conotatii fata de infractionalitatea care tinde sa se generalizeze.
    In incheiere la aceasta parte a comentariului , mai adaug o gluma a lui Voltaire catre amicii sai de incredere;el, le spunea foarte grav:”daca vreti sa ma plictisiti, spuneti-mi tot ce stiti!” Pe curand!

  4. Onu Ionescu Says:

    Stendhal, intr-un moment de sinceritate,a spus ca pentru a-si mentine stilul literar alert, dupa aparitia Codului civil al Frantei, supranumit si Codul lui Napoleon, citea din el, cateva pagini zilnic. In continuarea gandurilor de ieri, privind legea298/2008,mi-am amintit de un articol al Simonei Ionescu, redactor adjunct la revista Clic,
    intitulat”Cine mai este si Ciorbea asta?”; un material virulent, care nu se poate uita. Am citit si articolul Oanei, „Traian Basescu a (re)intrat in campanie electorala”, la care nu m-am simtit prea comod, amintindu-mi ca in 2004,personajul articolului, fusese adus tot de PSD, mai precis de cineva dintr-o alianta politica, al carei nume imi scapa, pe care tocmai PSD il adusese in Parlament.Mi-am mai amintit ca de la acest arivist istet si energic care a valorificat magistral, gaunosenia sufleteasca a unora, s-a tras oportunitatea articolului Oanei, ca si canonada aducatoare de rating a unor prea zelosi intru servirea unui stapan avid de razbunare. Mi-am amintit toate acestea, in contextul legii sus-amintite ale carei posibilitati este oportun sa le valorificam pentru „salus populi”. Iar pentru asta, daca s-a creat precedentul unor comentarii vizavi de Ministerul de Interne, aceeasi zeloasa media,sa-i lase pe politisti sa-si faca treaba, cum le-o impune faradelegea!Si, daca am amintit de Napoleon (eu nu ma uit la America, ma uit la Franta, Germania, Benelux,Tarile Nordice); in timpul Consulatului, urmare emanciparilor Revolutiei franceze, pe drumurile publice, bandele atacau pana si soldatii; si a venit un ordin de la stapanire, care suna: „vor fi impuscati pe loc,fara nici o judecata, cei prinsi ca au furat, ca au vandut lucruri furate sau ca au cumparat lucruri furate!”.Dupa executarea Ordinului, in 6 luni, totul devenise o amintire. La vremuri aspre, Napoleon luase masuri aspre. Oare cum or fi vremurile pe la noi? De ce Romania a ajuns Romanica? Da, dar ne lipseste Napoleon . Dar PSD, ce pazeste?

  5. Onu Ionescu Says:

    Dati mana libera Politiei!
    Mariti autoritatea cadrelor didactice, sa nu mai fie la cheremul huliganilor care au decis, pe baza imbecilitatilor presei, ca pot face orice, fara consecinte.Democratie inseamna disciplina si ordine sociala implacabile, implicit din partea presei. O adevarata Doamna a Presei, prin sinceritatea relevanta, a spus ceva ce trebuie sa dea de gandit intregii societati civile, inclusiv presa scrisa si racnita pe sticla tv: “Inventezi, ca sa ai ce vinde!”. Onorante cuvinte pentru demnitatea profesionala a dnei Doina Levintza,daca nu cumva m-am prostit. Si, inca ceva: dl Senator Voiculescu,sa-si stapaneasca masina de propaganda, care,la “Sinteza zilei”, in opinia mea , prin prezentarea cazurilor aberante, pe care o face tot mai frecvent, nu reuseste decat sa incite la aceasta destrabalare a violentei, in mintile debile,deseori retardate, ale unora. Ca sa nu doar trancanesc,sugerez dlui senator, sa-si instruiasca oamenii, ca toate neregulile de care dispun, prin prea abila lor capacitate de a le procura, sa nu le mai foloseasca pentru ratingul cu care vad ca Mircea Badea se lauda in gura mare, pe blog; sa le comunice forurilor competente: Interne, Invatamant, Sanatate s. a., iar acestea, sa aiba obligatia implicita,sa le rezolve responsabil, sub raspunderea periclitarii functiei si a veniturilor banesti. Ce sa ne mai ascundem dupa deget:”Frica pazeste bostanaria!”. Nu ti-ai facut treaba, afara! OUT!, le va spune Barak Obama alor sai.Al treilea pas, decisiv, este sa se dea mana libera Politiei, sa actioneze adecvat,impotriva derbedeilor care dau tarcoale elevilor sau Scolii respective. Adecvat?
    Dur, fata de orice nesupunere,fata de orice tupeism al delincventei juvenile sau interlope.
    Doar astfel, vom reusinormalitatea. Dar sa ne apucam responsabil de treaba!

  6. oananiculescumizil Says:

    Onu, Barack Obama este o revelatie. Este intruchiparea “visului american”, dar si al celui mondial. este alesul unei lumi care s-a saturat de prejudecati si intepenire. recunosc ca Obama este unul dintre modelele mele.

    Legea 289/2008 este o lege anticonstitutionala care ne pune pe toti in postura de protagonisti ai unui Big Brother (mai bine zis a unui Small Brother…).

    Cred ca folosirea fortei e mai daunatoare decat absolut orice. Masurile dictatoriale trebuie sa fie respinse fara drept de apel. Prefer sa scape de pedeapsa 100 de vinovati decat sa fie condamnat un singur nevinovat!

    Darael, urmareste evolutia lui Obama! Citeste despre viata si ascensiunea lui.

    ONM

  7. Onu Ionescu Says:

    Oana,
    Multumesc pentru raspuns.Asteptandu-l, am conchis ca intarzierea se datoreaza a ceva ce nu convine. Se poate repara:sterge te rog comentariile mele! Tacerea ta, ma facea sa cred ca scriu la o Gazeta de Perete, pe care nimeni nu o ia in seama.Replica ta punctuala,m-a salvat de greseala banuielii care incerca o cuibarire in sufletul meu, destul de nemultumit de small fries care tindem a deveni, tot tanjind dupa modele de top, gen visul american, gen emancipare vest-europeana, gen baieti de baieti, gen „sa nu te pui cu blondele”, si alte gen , la care viseaza aspiratia noastra evolutionarda(sic!)
    Daca L. este anticonstitutionala, de ce societatea pe care o ameninta, nu o contesta cu simt de responsabilitate?.Oricum,Dura lex sed lex.
    Apropo! ce este dictatura? Nu cumva, paravanul verbal circumstantial al neputintei,scuza incapacitatii de implementare a promisiunilor politice, din orice parte ar veni ele:liberalism sau socialism?
    Si, un exemplu:cand o unghie mi-a intrat in carne, m-a scapat de ea, chirurgul;a taiat-o si smuls-o din locul unde se cuibarise; la plecare, mi-a spus:taie-le la timp si nu vei mai trece pe la mine,decat sa bem o cafea! Imieste prieten. I-am urmat sfatul! Si am baut multe cafele impreuna. Ce este raul social decat niste unghii netaiate la timp? A o face = a abuza de forta? Cu prietenie! Esti un model valoros pentru mine, dar incompatibil la metoda! Cu bine!


Lasă un comentariu