Prima si ultima scrisoare a Oanei Niculescu-Mizil catre Andrei Plesu

Prima si ultima scrisoare a Oanei Niculescu-Mizil catre Andrei Plesu

Stimate Andrei Plesu,

Ma numesc Oana Niculescu-Mizil si sunt politician roman de stanga. Nu am intrat niciodata in Partidul Comunist Roman, asa ca nu am cum sa ma adresez domniei voastre cu “tovarase”. M-am nascut si am ramas crestin-ortodoxa, nu am niciun gand sa intru in vreo secta anume, din care sa nu mai stiu cum sa ies, si nici  “modista” nu am fost vreodata, chiar daca nu e nicio rusine sa faci palarii sau sa fii muncitor in vreo fabrica, cum nu este nicio rusine sa fii consilier prezidential pentru Relatii internationale sub directa indrumare a doamnei Elena Udrea. Sau este?! Dumneavoastra trebuie sa stiti mai bine despre filosofia consilierii din cabinetul prezidential si despre ofertele de destin pe langa care nu avem voie sa trecem precum un marfar pe care abia il mai tin franele sa opreasca la siloz, nu-i asa?!

Recunosc ca nu am avut sansa sa filosofez prea mult in viata asta, fiind inca tanara, si nici sansa sau nesansa sa stiu prea multe despre comunism nu am avut, avand in vedere ca eram mica pe vremea in care dumneavoastra scriati scrisori in care „demascati activitati diversioniste”, catre tovarasul dumneavoastra (nu si al meu), Nicolae Ceausescu, asa ca la capitolul compromisuri chinuitoare stau destul de prost. Pentru mine, domnul respectiv era exact asa cum spuneti, un “bătrânel cu buzunarele pline de bomboane”, iar daca era sau nu sarac nu sunt in masura sa ma pronunt, dar pot confirma ca bunicul meu nu a trecut apele Stixului in barca personala si nici alte bunuri nu a lasat urmasilor, in afara propriei sale moralitati, a patriotismului de necontestat si a unei uriase arhive pe care va invit si pe domnia voastra, ca si pe domnul Volodea Tismaneanu, sa o studiati.

 Sperand sa va recunoasteti abnegatia din acest ultim paragraf si “ranita sufleteste de  spulberarea intr-o clipa” a bucuriei de a fi fost un copil binecrescut, nepoata de nomenclaturist fiind, “si de anularea tuturor calitatilor mele”, tot din acleasi motiv, apelez, domnule Plesu, “la dreapta dumnevoastra omeneasca, rugandu-va sa dispuneti reconsiderarea cazului meu, in datele lui obiective. Va asigur ca tot ce doresc e sa-mi dovedesc, in continuare, ca si pana acum, buna-credinta loialitatea fata de tara, participand la procesul de afirmare a valorilor noastre pe plan universal.”

Va multumesc,

Deputat Oana Niculescu-Mizil,

si “cuconiţa vag răzgâiată” (daca asta va ajuta la meditatia transcedentala asupra consistentei omenesti…)

17 răspunsuri to “Prima si ultima scrisoare a Oanei Niculescu-Mizil catre Andrei Plesu”

  1. Marius Bercea Says:

    Am citit si eu articolul lui Andrei Plesu si m-a uimit „ifosul” dumnealui in ceea ce priveste invitatii emisiunii lui Mandruta pe care, intamplator, am urmarit-o. Nu mi-am imaginat niciodata ca un intelectual de rangul dumnealui este atat de superficial si neatent si cu atatea preconceptii. Cred ca imbatraneste si… mai este si o urmare, dar am suficienta eleganta sa nu o scriu.
    E buna replica, doamna Mizil! O merita!

  2. intelectual crizat Says:

    Mda… Plesu e in andro-akedia si a iesit la sedus nepoate de nomenclaturisti. Si eu am vazut emisiunea, iar in afara unei maxime candori nu ii pot reprosa nimic Oanei Mizil. Fireste ca un ciclop nu i-ar putea ierta niciodata faptul ca-si permite aceasta candoare.

    Inteleptule Plesu, ai grija mare la fiere! La cea neagra…

  3. Tuţă Says:

    Tot respectul pentru Oana . Nu da atenţie acestui lingău. Nu merită să te cobori să-i mai dai răspuns la acest individ. Lasă-l în bălăceala lui cu Tismăneanu şi alţii de-al de ei .

  4. Alexandru COVACIU Says:

    Bine punctat.
    Uneori mai trebuie pusi la punct maestrii compromisului din orice regim.

  5. Se implinesc 15 ani de la moartea Seniorului « Hai ca se poate! Says:

    […] Pro Atitudine, Aliosa, Victor Ponta, Daciana Sarbu,  Corina Cretu, Dan Voiculescu,  Alex Mazilu, Oana Niculescu Mizil, Marcu, Transildania, Zina-Lecturi recenzate, Mihnea Georgescu, Hoaratiu […]

  6. Bibliotecaru Says:

    Un război în vorbe cu domnul Pleşu (sau oricine altcineva) nu este ceva ce trebuie făcut. Adevăratul război intelectual este demonstrarea unei resurse umane superioare. Adevăratul învingător în viaţă este cel care adună dovezi de omenie şi nu dovezi de putere.

  7. scenarista Says:

    Chiar nu il inteleg pe Andrei Plesu. Oana Mizil nu era invitata la emisiune pentru a demasca si a condamna regimul comunist pentru ca nu il cunoastea decat din interior, copil fiind, iar acest fel de cunoastere este pur subiectiv. Nu avea alte destainuiri de facut decat cele care tineau de relatiile interumane avute cu familia Ceausescu.

    Prea multe frustrari si prea putina intelepciune la filosof… Pacat! L-as fi dorit mai detasat si mai elegant.
    Altfel, articolul Oanei bun.

  8. oana niculescu mizil Says:

    Nu voi duce niciodata un razboi cu domnul Plesu pentru ca il consider uin intelectual rasat si matur de la care am ce invata. Probabil si dumnealui ar avea cate ceva de invatat de la mine, dar asta este alta poveste. Fireste ca nu-mi pot asuma frustrarile acumulate de dumnealui in regimul comunist si vreau sa-i fie clar acest lucru, precum si faptul ca nu toti care au avut atingere cu familia Ceausescu au contribuit la nefericirea si tristetea dumnealui Imi permit sa-i atrag atentia, insa, asupra unor amanunte care sunt atat de importante in intreg, dupa cum bine cunoaste, cel putin din experienta. Dealtfel, mi-ar fi placut sa aflu de la dumnealui care ii sunt metodele de depistare a consistentei umane si care sunt criteriile dupa care catalogheaza oamenii.
    Despre ingeri, numai de bine.
    Nu ca ar fi dumnealui unul…

  9. Sergiu Says:

    Aveam o parere buna despre Andrei Plesu. AVEAM! Din pacate se pare ca varsta nu iarta pe nimeni nici din punct de vedere intelectual. Probabil vine o vreme cand cei mai in varsta ar trebui sa isi tina parerile pentru ei si sa isi vada linistiti de batranetile lor, altfel risca sa cada in penibil.
    Se pare ca unii pur si simplu nu pot sau nu vor. Articolul lui Andrei Plesu este PENIBIL! Nici nu merita analizat in profunzime pt simplul fapt ca NU are profunzime ci doar exprima niste complexe si niste pareri aberante, prafuite de trecerea timpului , trecere care nu l-a iertat nici pe acest stimabil domn.

  10. Seful Jandarmeriei Capitalei demis pentru ca nu a intervenit in forta la mitingul politistilor din 24 septembrie « Hai ca se poate! Says:

    […] Pro Atitudine, Aliosa, Victor Ponta, Daciana Sarbu,  Corina Cretu, Dan Voiculescu,  Alex Mazilu, Oana Niculescu Mizil, Marcu, Transildania, Zina-Lecturi recenzate, Mihnea Georgescu, Hoaratiu Buzatu, Chat Noir, Costi, […]

  11. Oana Mizil îi scrie lui Andrei Pleşu | dinCalarasi.ro Says:

    […] preşedinte al PSD Călăraşi îi răspunde scriitorului într-o scrisoare, prima şi ultima, pe blogul său personal. Citiţi aici textul integral al […]

  12. dunarel Says:

    FELICITARI „cuconita vag razgaiata”.Maestrul merita raspunsul.
    Din prea multa filozofie
    Maestrul o da in c…….e.
    E penibil cand imbatranesti.
    Filozof, precis nu esti.
    Imi pare rau.Aveam o impresie ,nu buna,ci foarte buna . A reusit sa ma dezamagesca.Pacat!

  13. Marin Says:

    Bravo, Oana.
    Daca ar fi trait, Bunicul tau ar fi fost foarte mandru de tine!

  14. gazeta, calarasi Says:

    1. in cursul zilei de astazi, urma sa ni se remita un e-mail care sa cuprinda o invitatie pentru maine; acesta n-a mai ajuns…
    2. daca trebuie sa clarificam anumite aspecte, cu cine trebuie sa vorbim noi, la psd, pentru un punct de vedere, in conditiile in care nea stefan nu raspunde, roxana paturca nu e de gasit, virgil e si-acuma suparat, iar pentru o.m. nu detinem date de contact
    3. si da, din pacate, noi nu avem culoare politica si nici nu bagam mana prin posete…

  15. oana niculescu mizil Says:

    Intr-adevar, daca nu l-ar fi atacat atat de dur si nedrept pe bunicul meu, nu i-as fi raspuns. L-as fi respectat pe domnul Plesu daca i-ar fi spus tot ce avea de spus cand inca mai traia. A avut ocazia sa o faca si in deplina libertate si democratie, dupa Revolutie.

  16. io Says:

    Dincolo de razboaiele declaratiilor, purtat pe media, sau blog-uri, exista cateva lucruri care, cred, merita mentionate:

    1. Regimul comunist a fost un regim criminal, marcat de tortura si teroare.
    2. Conducatorii Partidului se fac vinovati de crimele acestui regim, fie in mod direct, prin faptele lor, fie in mod indirect prin girul acordat. Nu cred ca exista cineva care sa poata spune „eu n-am stiut”; imi pare rau sa spun asta, insa opozitia la regimul comunist nu au facut-o cei care s-au abtinut sa voteze in vreo plenara, ci cei care au murit in munti si in lagare. Nu cred ca un om cu demnitate si onoare putea fi coleg cu tortionarii… nu neg inteligenta, capacitatea, sau eficienta bunicului dumneavoastra, nici binele pe care poate l-a facut in functiile pe care le-a ocupat, insa adevarul este ca a fost cel putin coleg cu niste oameni care au comis crime impotriva umanitatii.
    3. Copiii nu sunt vinovati pentru greselile parintilor; in egala masura, o delimitare si o recunoastere a acestora, nu strica. Inteleg loialitatea fata de familie, insa adevarul e unul, si nu e interpretabil.
    4. Nu cred ca cel fara de pacat trebuie sa arunce primul piatra; daca am aplica acest principiu, nu ar mai exista justitie…

    Din punctul meu de vedere, si bunicul dumneavoastra, si parintii domnului Tismaneanu in egala masura, au facut parte dintr-un aparat represiv cu nimic mai putin odios decat a fost regimul nazist in Germania. Asta nu va invinovateste nici pe dumneavoastra, nici pe domnul Tismaneanu cu nimic. Pe de alta parte, dumneavoastra faceti un gest de omagiu la adresa lui Manea Manescu; nu am auzit sa faceti un gest similar la adresa lui Ion Gavrila Ogoranu, sau a lui Nicolae Steinhardt sau a Elisabetei Rizea. Cred ca daca ati face un astfel de gest, ati inchide grua criticilor intr-un mod mult mai elegant…

    P.S. Aveti dreptate, Plesu trebuia sa spuna ce avea de spus, in perioada in care oamenii respectivi traiau; cu orice risc.

  17. RecenziiReale Says:

    Clienții care aplică acest preparat sunt foarte multumiți de rezultatele acestui supliment, mai multe păreri pot fi găsite pe internet și cele mai multe dintre ele sunt pozitive. Oamenii sunt fericiți și de efecte și de siguranța oferită în urma consumării acestui produs. Ei apreciază, de asemenea, compoziția naturală a Eco Slim – nu există substanțe chimice sau substanțe sintetice echivalente. Vedem că se repetă că acest lucru este confirmat de inspecția de sănătate, acest lucru înseamnă că a fost studiat de către experți care au dat o opinie pozitivă. Pentru mai multe informații, vizitați site-ul oficial http://recinziireale.com/picaturile-eco-slim-romania-pareri-care-farmacii-poate-fi-cumparat.html


Lasă un comentariu